fredag 10 mars 2017

Trädgårdsminne

Trädgårdsminne är veckans tema på blommig fredag.

Ett trädgårdsminne som är lite sorgsamt är alla tulpan- och alliumfria rabatter förra våren... Det som inte hösten dränkte så tog vintern hand om! Hade satt ner massor av nya lökar som skulle komplettera upp lökblomningen från året innan, istället kom nästan inget upp!

Bilden nedan visar en del av lökarna som jag satte ner runtom i hela trädgården i höstas.
Vi har haft väldigt blött och isigt i vinter, inte alls bra för lökarna! Vi ska hoppas att de inte ruttnat eller frusit bort. Jag vill ju ha massor av blommande lökväxter iår!


Jag hade EN ENDA TULPAN i hela trädgården!

De blå Alluim caerulea som jag satte en grupp av var de enda av nya lökarna som kom upp... Av de befintliga kom en låg alliumsort i rosa som heter Allium ostrowskianum.

En del av lökarna jag hade satt ner hösten innan
Det var verkligen synd...

För att liva upp inlägget, som egentligen skulle vara ett positivt och lyckligt minne på tidigare års vårblomning så bjuder jag på ett par lyckliga bilder!

På bilden nedan ser man en del av vårlökarnas blomning i entrérabatten.

Entrérabatten 2015, Allium, tulpaner och perenner.

Allium Sphaerocephalon, Klotlök
Älskar denna senblommande Alliumsort!
Ett riktigt sommarminne!

Bakgården 2015, Klotlök
Ha en fin helg!
Vill ni se mer inlägg för blommig fredag så klicka HÄR!

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

11 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Så trist när man sätter så många fina lökar och sedan nästan alla dör.Verkligen sorgligt.
Trevlig helg

Anni sa...

Hoppas att du får en rikligare blomning i år, det är ju både arbete och pengar som försvinner i jorden.
Håller med dig om klotlöken, den njuter jag också av.
Trevlig helg!

Anita sa...

Så kan det vara. Trädgårdsminnen kan vara både glada och sorgliga. Det är ett elände med blöt jord, jag har samma problem här. Jag hoppas verkligen att dina lökar kommer upp så du får njuta av riktigt fin blomning i vår.

Ha en skön helg!
/Anita

Anonym sa...

Jag har satt några tulpanlökar i en upphöjd bänk, typ pallkrage, men högre. Tror du att de kan klara sig där? Efter förra vintern vågade jag inte köpa mera än en sort och provade endast i den upphöjda bänken... så trist när de var så mycket som dog förra vintern. Tack för en upplysande blogg, jag lär mig mycket!

Susie på Stjärnarve... sa...

Det där med lökar är ett litet lotteri om man inte bor som vi på ett torrt och soligt Gotland. Här frodas det mesta, förutom det som skogsmössen äter upp förstås. Så man kan aldrig vara riktigt säker vad som överlever.....
Men innan snön i veckan såg jag att det jag satt i höstas hade börjat dyka upp både här och där. Vi har ju haft barmark nästan hela vintern. Har dock inte något minne av var exakt jag satt alla lökar (allium, tulpaner och narcisser). Eftersom jag sätter ett par hundra varje höst så klämmer jag ner dom där dom får plats, utom narcisserna som jag sätter i den blivande "parken" - så det blir en trevlig överraskning.
I höstas satt jag också en massa tulpaner och hyacinter i tre stora krukor i växthuset och idag såg jag att hyacinterna redan började knoppas! Underbart!!
KRAM och TREVLIG HELG
Susie

Tant Otteskrufv sa...

Trist när det blir ödelagt! Jag gillar inte blåst, men för din skull önskar jag en blåsig vår då det snabbt töar och torkar opp. Glad helg!

Drömgården sa...

Hej Anonym.
Tack för att du läser och roligt att du gillar min blogg! :)
Lökar mår bättre av upphöjt läge, eftersom det dränerar bort vattnet lättare och inte blir så blött.
Jag har haft riktigt fina lökar vissa år, men så kommer dessa hemska vintrar och tar kål på dem. Jag ger ändå inte upp, för de är sådan fröjd på våren!
Självklart är det trist ifall man satsat och köpt stora mängder, men våra vintrar kan inte förutspås. Våga testa bara, det värsta som kan hända är att det inte kommer upp!
Många av de förädlade tulpanerna stannar tyvärr inte så många år, första året är fantastisk blomning, andra året är det bara några blommor och tredje kommer någon enstaka med tur. Man kan ha dem en längre tid ifall man tar upp dem emellan och sedan planterar ut dem pånytt. Själv har jag inte prioriterat den delen av trädgårdsjobbet, utan köper nya vartefter. vill man ha säkra sorter som kommer upp år efter år så är det helt vanliga röda och gula tulpaner som gäller.
/Kitty

AnitasVäxtkraft sa...

Jag lider med dig... så besviken du måste blivit. Hoppas verkligen det blir bättre resultat i år. Man vill ju så gärna ha de där speciella tulpanerna. Tyvärr blir de färre för varje år och de som varje år poppar upp i min vilda del av trädgården är gula och röda tulpaner ifrån 50-60-talet. De tampas med gräs och ogräs men lika fina varje år. Jag har planterat förgätmigej bland tulpanerna så märker jag inte att de blir färre, blomsterglädjen finns där ändå. I fjol fyllde jag dock ut med Allium. Får se vad som poppar upp ... /Anita

Rost och rädisor sa...

Så fina kombinationer du hittat och så sorgligt när det inte blir nånting. Har varit med om liknande. Nu väljer jag att plantera det mesta i urnor och lådor istället.
Klotlöken står på önskelistan här, har bara inte bestämt mig för var den kan passa bäst.
Trevlig helg
/Anette

Maribel sa...

Så tråkigt när det inte blir som man tänkt sig. Jag har mina lökar i lite upphöjda rabatter och i en stor blomlåda, och de verkar trivas bra. Det är bara rådjuren som är ett hot. Köpte massor av nya lökar förra hösten, så i år hoppas jag på riklig blomning.
Hoppas det för dig också.
Ha en trevlig helg /Marika

Villrose sa...

Helt tragisk med alle de løkene som ikke kom opp! Håper virkelig det går bedre i vår. Ellers får du satse på slike som tåler dine forhold...
Veldig vakker entrerabatt du viser :) Allium Sphaerocephalon er en favoritt hos meg også.

God helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen