fredag 22 mars 2019

Biokol? - Därför ska jag testa!


Biokol har varit på tapeten ett par år nu, men för många är det ännu en obekant produkt.

Biokol har en unik förmåga att lagra näring i jorden.
Den binder fukt och näringsämnen, men bryts ner långsamt. Detta gör den perfekt att ha i odlingsjorden samtidigt som du gör en insats för klimatet. Du kan använda den direkt i din jord, som strö i komposten eller torrtoaletter. Biokolen har även egenskapen att dämpa lukt.  Fungerar också som reningsfilter som fastlägger skadliga ämnen.
Blanda 1-2 delar biokol på 10 delar jord, eller mer.

Lika mycket koldioxid som binds via fotosyntesen i växterna när de lever, åker tillbaka till atmosfären via mikroorganismernas andning när växterna dött och förmultnat.
Det går åt mycket fossil energi till att binda luftkvävet i konstgödsel. Man pratar om positivt och negativt klimat i trädgården. Använder man konstgödsel är trädgården klimatnegativ och med naturgödsel är den klimatpositiv.

Biokolen ger dig en bördigare jord med porös struktur, som dessutom blir svartare och balanserar pH-värdet. Det skapar en gynsa plats gör mikrolivet i jorden och gynnar även mykorrhiza. 
Mykorrhitsa är en svamprot, ett symbiosiskt förhållande mellan svampens mycel (svamptrådar) och växtens rötter, där den hjälper rötterna att ta upp vatten och närsalter. Den stärker rotsystemet, kan förebygga sjukdomar och ökar tillväxten.

Man kan även ladda biokolet med urin, nässelvatten eller lakvatten från bokashi!
Häll vätskan över biokolen och låt stå en eller ett par veckor.

Biokol och granulerat ekogödsel frön köksträdgården svängs ner i jorden.

Lådan nedan skulle jag så i direkt (höstsådd av palsternacka), så jag grävde bort ett par hinkar jord innan jag gödslade upp min jord och svängde ner ett par skyffeltag av biokol. Denna gång hade jag inget stallgödsel hemma, men använde istället ett ekologiskt gödselgranulat för köksträdgården. När jag svängt ner allt biologiskt material, gödsel och biokol så hällde jag tillbaka jorden för att få en såyta utan nytillsatt gödsel.


Själv har jag tänkt testa biokol en längre tid, men det har bara inte blivit av. I höstas hade jag äntligen fått skaffat hem biokol från den lokala trädgårdshandeln. Att det ska vara så svårt när det såldes där man jobbade?

Det var på hösten jag hade hem biokolen, men säckarna lämnade att stå en tid då jag fick ett segt flunssa virus som varade 1,5 månad. För att vara uppe i Österbotten (zon 4 i Finland) så är det svårt att tänka sig att alla fotona i detta inlägg är tagna den 17:e november! Vanligen har vi redan snö då, men de senaste åren har man inte riktigt haft koll på när de olika årstiderna riktigt växlat. Men helt okej för mig att kunna fixa i köksträdgården inför vinter efter att jag tillfrisknade i november.


Jag började med att rensa bort vissnade växtdelar i mina nya pallkragar (förstorade köksträdgården förra våren).
I pallkragarna har jag byggt upp egen jord med hästgödsel, torrt gräs- och lövräffs från vårstädningen, lite små kvistar och grenar, gammal jord från krukor mm och sedan toppade jag med köpejord i säck. Några lådor fick även en dos bokashi.

Att bygga upp egen jord är både ekonomiskt smart, men även långsiktigt för mikrolivet och strukturen i jorden.

När jag gräde i jorden nu kunde jag hitta enstaka löv och kvistar, men annars så hade allt förmultnat. även om det var rätt kallt och i mitten av november så lyckades jag få syn på maskar i min jord, mina jordarbetare.


Växter som ska ränsas bort behöver inte slängas, utan kan svängas ner i jorden.
Jag vill svänga om min jord och gödsla upp den färdigt, åtminstone där jag vet att det ska vintersås eller odlas tidig vår då man kanske inte har helt upptinad jord på djupet ännu.


När de olika biologiska materialen förmultnar så sjunker jorden ihop.
Skulle jag vinterså i denna låda så kan den stå kvar såhär, för att jag ska ha rum att hälla på en ny upptinad jordyta på vintern då jorden är frusen. Annars kan man fylla upp färdigt så att odlingsytorna står redo på våren. Och jo, det går lika bra att fylla på jord på våren.

Jag fyllde upp många av mina odlingslådor eftersom jag ville tömma en pallkrage för att ha en plats där jag kan gräva ner bokashi och göra ny jord med biologiskt material. Ett smart sätt att hela tiden producera ny jord. En livfull jord.


Ännu kan jag inte berätta om resultatet eller egen erfarenhet av biokol. Detta blir första säsongen, så det ska bli intressant att se om jag märker någon skillnad i de odlingslådor som blandats upp med kolen.


Har ni testat biokol?
Kommentera gärna vad ni erfarat och ifall ni upptäckt någon skillnad.

Var detta nytt för dig?
Kommentera gärna och berätta om detta var något nytt för dig och hur du upplevde nyheten.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Sofia sa...

Helt nytt för mig! Spännande att se hur det går! 😊

Trädgård i Torslanda sa...

Hoppas du ser resultat. Kan vara svårt att avgöra vad som gör en lyckad skörd. Jo jag har testat men det är som sagt svårt att avgöra om det är biokolen som gör skillnad eller något annat om man inte har flera odlingsytor med "normal" som jämförelse, och odlar exakt samma grödor. Men det finns ju mängder med studier så det funkar ju men bara svårt att säga exakt vad biokolen gjorde i min pallkrage.
Ha det gott
Helene

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen