söndag 22 mars 2015

Hallrenovering: Bygga förvaring

Nu har vi kommit till den tredje delen av renoveringen. 
Egentligen en av det viktigaste i en hall, förvaring! 

När jag påbörjade planeringen i hallen och tagit alla mått så satte jag mig ner och skissade på en platsbyggd förvaringsenhet. Det var rätt klart för mig att vi skulle bygga förvaringen själv, eftersom hallen har ett mått som inte passar så många skåp.
Ofta kommer de i måtten 50, 100 eller 150 cm, och våran hall är 128 cm bred... okej nu är den bara 125 cm bred.. Den krympte en aning efter att panel blev satt på väggarna, eftersom den är 13mm tjock. Men ändå känns det så mycket större än tidigare!
Vi har funderat på skjutdörrar och förvaringsanordning, men har helt enkelt inte hittat något som ryms in som jag velat ha.

Har visat ritningen i ett tidigare inlägg (här) men sätter med den här ifall ni missat.


Det var ganska mycket att fundera på för att få till de rätta måtten som skulle passa in i det lilla utrymmet. När jag bestämt mig hur det ska se ut och designen var klar så kom nästa steg... att räkna ut varje skivas storlek på millimeter! Det är många saker att tänka på när den byggs ihop, som vilken skiva som ska möta vilken, att komma ihåg att räkna bort skivornas tjocklek på vissa ställen, hållbarhet/stabilitet, stödlister osv... Plitade ner alla bitar och dess mått, kopierade och lämnade in på Bautas Byggcenter där de sågade till mina mdf-skivor. Resultatet blir mycket snyggare med en ordentlig bordssåg, än när man ska försöka göra det hemma och inte ha de rätta verktygen eller underlagen!


Är rätt nöjd med min matematik- och arkitektinsats! Några små missar hade jag, men inget som inte gick att åtgärda.


Dagen efter att jag hämtat hem skivorna var maken ledig från jobbet. Han hade påbörjat arbetet med golvet, men under torktiden försökte han sig på att montera min förvaringshylla, ensam.. Vi hade aldrig diskuterat närmare om hur jag tänkt när jag räknade ut måtten, så han var lite osäker hur skivorna skulle korsa varann, men prövade ändå. När jag kom hem fick vi efter en lååååång diskussion ta lös några skivor och göra om. Men det gick ganska smidigt.Absolut enklast att vara två när man jobbar med tunga skivor! Att både mäta, hålla i och skruva ensam är inte lätt. Vi har försökt vara nogranna, vi vill ju ha ett fint slutresultat, som alltid.Vi har förborrat och sänkt in alla skruvar för att få en fin yta efter att skåpet blivit spacklat och slipat. Jag spacklade två varv eftersom spacklet sjunker in när det torkat. Efteråt var det äntligen dags att grundmåla. Delen vi byggt ute i garaget är ju bara en del av hela enheten, men resten måste monteras på plats. Både skåpet och de lösa skivorna grundmålades och fick sedan ett varv med möbelfärg. Garaget är inte så lämpat som måleri, så man tar vad man har när man behöver ställningar att måla skivorna på...Så var det att ta tjuren vid hornen och försöka bära in skåpet till hallen! Visste ni att mdf är ganska tungt material?? Speciellt när man bär på flera kvadratmeter av 16 mm skiva! Som tur är jag och maken starka och vi kastade upp skåpet på axeln och bar in det! ha ha... 
Här står det då, nästan färdigt! Några skruvar ska ännu skruvas in och en stödlist ska komma under "hatthyllan" för extra support när det sedan hänger mycket kläder. När allt var klart målade jag ett sista varv med möbelfärg för bättre hållbarhet.

Hur det färdiga resultatet ser ut kommer jag att visa när helheten i rummet är klart!Kitty

2 kommentarer:

Anonym sa...

Olalala va snyggt!
Nä, nu blir jag sugen att göra nåt att vår hall också. Där är nästan alltid kaos.

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Så bra det blev! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen