lördag 12 mars 2016

Driva upp sticklingar

Tänk att man är trädgårdsmästare och aldrig drivit upp egna sommarblommor från sticklingar?!
I år är det dags!
Var och jobbade förra veckan, och då tittade jag på de vita rosenknoppspelargonerna, men tänkte bara att jag inte ska driva upp nåt, utan köpa färdiga plantor senare. Nu ville jag ha dem, men förstås var alla vita pelargoner slut!
Kör därför med denna skönhet, 'Drottning Ingrid', som blommar i vackert ljusrosa.

Pelargon 'Drottning Ingrid'
Nu har jag väldigt begränsat med kunskaper när det kommer till sticklingar. Lite basics finns väl i bakhuvudet, men för säkerhets skull frågade jag lite råd. Man vill ju gärna lyckas.



En kompakt och exemplrisk pelargonstickling
Ska räkna upp några enkla tips på vägen:
- När du väljer ut dina sticklingar ska du titta på förgreningen och antal blad. Väljer du en hög planta som har långt avstånd mellan bladen så får du en längre planta med lite stam nertill. En kompakt och låg planta som har samma antal blad kommer att bli mycket tätare i växtsättet.

- Använd ex. blomstermylla, fukta upp den lite innan du planterar dina sticklingar.
- Tryck inte till jorden för hårt så att de små rötterna inte orkar tränga igenom. Man kan också blanda i lite perlit för att få en luftigare jord.
- Plantera i samma höjd som pluggen. om man planterar ner stjälken för djupt reskerar den att ruttna.


- Du behöver inte plantera sticklingen direkt i en stor kruka, utan välj typ en 12cm kruka först och plantera i större senare.
- Ställ ljust i ett sydligt fönster.
- Extrabelysning är ett plus, men inget måste.
- Vattna inte ihjäl den! Låt jorden torka upp lite emellanåt.
- Vid bevattning: Vattna inte direkt på stjälken. Vattna i jorden eller på fat (underbevattning).

Pelargonsticklingar i köksfönstret, planterade 11.3.2016
- Efter att plantan rotat sig kan man plantera om den till en lite större kruka.
- Ungefär i detta skede är det också dags att börja ge näring.

- Efter 5 blad ska plantan toppas första gången.
- Toppa fler gånger vartefter plantan växer för fler förgreningar och bättre form.
- När första blomknopparna syns till, TA BORT DEM! De kommer annars att stjäla för mycket näring av den unga plantan. Det kommer nya knoppar snart, jag lovar!

Tänkte även experimentera lite med Fuchsia!
Jag köpte fyra sticklingar, tre sorter.

Två av sticklingarna är en sort som heter 'Shelford'. En styvare och upprättväxande sort som går att stamma upp eller odla som buske. Jag funderar på att göra en flätad stam, om jag klarar av det. Sticklingarna var nämligen toppade, så de hade redan förgreningar nerifrån. Känns det som att det inte lyckas, så får det bli en buskplanta istället. Fick tipset om att fläta när plantan är lite torrare, för då är stjälkarna mjukare. Sedan vattnar man och återigen väntar en tid tills den hunnit växa till sig så att jag kan fläta vidare.
Blomman såg så vacker ut på bilden med sin vita klocka och späda ljusrosa kjol.



Köpte två sorter av hängfuchsian.
'Flying cloud' har nästan helvit blomma, men med lite ljusrosa strimmor och en hint av grönt. Formen på själva blomman är ganska rund och bred. Tror att den kommer att bli jättevacker!
'Ringwood marker' är helt annorlunda mot de andra sorterna jag köpte. Den är nämligen väldigt stark i färgen med en tydlig lila färg på klockan och ceriserosa kjol.



Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

4 kommentarer:

Meta sa...

Tackar för tipsen de behövs säkert Man kan inte var för tydlig har jag förstått. Den där Ljusrosa "Flying Cloud. Den har jag haft, så fin och skir. Den är nog den enda fuchsian jag gillar
Ha en fin helg
Kram Meta

GladiGrönt sa...

De ser fina ut dina pelargonsticklingar. Jag söker efter de nygamla kulturarvssorterna Karna och Drottningminne. Hoppas de går att hitta någonstans. /Trevlig helg Monica

lavendia sa...

Pelargoner lyckas nästan alltid. Fuchsia brukar jag klippa sticklingar av då de jag köpt blir för gängliga och så sticker jag ner sticklingen i kanten på samma kruka. Det brukar lyckas. / Britt

Sagas blommor sa...

Såå roligt med sticklingar! I några år har jag köpt fuchsia sticklingar,en del har jag klarat att övervintra så nu börjar jag ha en samling...men köpte nog 2 sorter till iår,tycker största problemet när dom är på tillväxt är att de får ohyra :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen