onsdag 25 oktober 2017

Slutskörd på odlingslotten

Nu har jag i princip skördat allt på odlingslotten
(bortsett från en savoykål, lite spenat och lite ringblommor typ).

Där finns odlingsbäddar som kunde putsas till och så, men det gör jag bara om jag hinner.
Det viktiga nu är att ta hand om all skörd så att det inte går förlorat i kylen.
Dessutom har jag en del oskördat här hemma i köksträdgården ännu. En del är det ingen panik med, som ex. grönkål, jordärtskocka, palsternacka och morot. Men purjolöken vill jag få in i frysen och det sista av persiljan ska in samt nyzeeländsk spenat och lite sallad.


Efter att jag klippt ner mina gräslökstuvor blev det en redig knippe att ta med hem.

Persiljan sådde jag för trångt mellan gräslök och blåklint, så den fick jag inte mycket av. Blåklinten blev enorm och efter ett par skyfall och blåsiga dagar så låg den ut över allt, mot alla håll, även på persiljan.

När jag klippte ner den Nyzeeländska spenaten så blev det aningen trångt i min hink... Här har jag skördat innan, och jag tog inte ens hela plantorna nu, men så här mycket blev det av två plantor! Kan tillägga att i bottnet på hinken ligger ett par kålrabbi av modell mindre.



Självklart var trädgårdstjejen Alva med och hjälpte till!
Hon tackar för alla fina kommentarer hon fått för sin video. Hon blev så glad att ni gillade den.

Vet inte om någonsin jag haft så fina ringblommor ännu i slutet av oktober?!
Självklart plockade vi med oss lite att göra en bukett av till köksbordet.
(bild på den kom bara på instagram, som ni hittar här i spalten till höger)


Så roligt att få göra mat på råvaror man odlat själv!
Att de små fröna, sättlökarna, sättpotatisen, allt det har växt och blivit till den mat vi har på bordet!

Av denna blandningen grönsaker/rotsaker gjorde jag en jättegod laxsoppa.
Kålrabbi, jordärtskocka, palsternacka, morot och potatis.
På bilden saknas min fina purjo som jag också använde i soppan.
Det ända jag köpte var lax, grädde och dill (för det är jag utan).


Själva soppan glömde jag fotografera när den var klar.
Så kan det gå när familjen är hungrig!

Något jag inte odlat tidigare är Savoykål.
Har inte direkt använt den alls, inte köpt tidigare heller (vad jag skulle minnas)...
Ni får jätte gärna tipsa mig hur ni helst använder den kålen!
Släng alla tips och recept hit bara!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 kommentarer:

Hantverkarglädje sa...

Hej!
Har ingen erfarenhet av spenat men blev nyfiken på den du visar. Kunde passa mig om endast två plantor ger bra skörd.
Köper du dem som plantor eller frösår du dem? Förväller du och fryser den eller skall den användas färsk? Tackar om jag får lite info här.

Drömgården sa...

Denhär hör egentligen inte till spenat släktet även om den heter nyzeeländsk spenat. Man kan förvälla och frysa in eller färskfrysa. De mindre bladen går bra att använda i sallad, men den kan även användas i matlagning eller direkt på smörgåsen.
Jag försår mina innan utplantering.
Jag skrev nyligen om den här: https://dromgarden-10.blogspot.fi/2017/09/nyzeelandsk-spenat.html
/Kitty

Nina sa...

Det är så lyxigt med egen skörd! Jag får jobba på nästa vår så jag får gräsmattan på nya tomten omvandlad till odlingsmark.
Nu kolla jag videon med Alva också. Duktigt Alva! Hon är en riktig naturtalang framför kameran :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen