måndag 23 juli 2018

Trädgårdshjälp och blommor på odlingslotten

Igår blev det 3,5 svettiga timmar ute på odlingslotten.
Men denna gång var jag inte ensam!

Min första semesterdag. Bra spenderad, bara nio dagar kvar då...


Tillsammans med mamma fick jag ut fyra nya pallkragar, mycket ogräs rensat och en plasttunnel för en del av mina chiliplantor.
Har fortfarande många plantor i förrådet som måste ut snarast!! De har det för varmt nu under sommaren och dessutom för små krukor. Även om jag gödslar dem så orkar de inte riktigt bli stabila.De tre tomma pallkragarna ska jag plantera i idag (är det tänkt.. tidsoptimist..).
Blir antagligen jordgubbar i en låda, ärter och bönor i en och kanske mera kål i den sista.
Jag hade dit massor av material, bl.a. nio nya pallkragar, så jag har ännu fem till som jag hoppas få ner ännu iår. Men det är ju lite jobb innan man får ut pallkragarna eftersom detta är en ogräsåker jag odlar på.

Vad har jag fyllt lådorna med?
Först är ju marken täckt med kartong, tidningspapper och halm. Sen har jag klätt in pallkragen med tidningspapper innan vi tömde dit organiskt material, typ gräsklipp och löv mm. Sedan blandade vi en skottkärra med lösviktsjord och hästbajs. Överst är ett lager lösviktsjord blandat med torvmylla.


 Är så tacksam för hjälpen jag fick av mamma!
Det var så varmt och svettigt. Jag var trött, yr och lite illamående... Jag hade aldrig fått uträttat såhär mycket om hon inte varit med.

Efter hårt jobb sitter mamma och vilar sålänge jag tar ett par bilder av odlingslotten.
Hade sån lust att skörda lite potatis (som borde kupas...), men jag ska hålla mig. De står sig bäst här i jorden. Inte så praktiskt att skörda för mycket innan vi åker på en minisemester till Sverige.


Kålplantorna växer på bra, även om jag haft problem med jordloppor och minerare. I raden här är det savoykål, broccoli och romanesco, men några kålrabbi plantor här och där.


Förra året blommade en mörkrosa vallmo här som jag vintersått (till vänster i bild).
Iår kom det upp en hel del självsådd vallmo runtom bädden. Flera av dem är betydligt ljusare! De är otroligt stora, fyllda och vackra, som pioner, så jag är glad att de sått sig själva. Är aningen förvånad bara då man haft en sort och nu har två...


Det är inte bara Vallmon som blommar...


Så underbart med alla dessa olika Borstnejlikor i varierande färger och mönster!
Jag kommer helt klart fortsätta odla dem. De är så vackra på odlingslotten och dessutom så otroligt hållbara i buketter.Bångade flera fjärilar på odlingslotten idag.
Bl.a. en pärlemofjäril, en jättestor Påfågelöga och tyvärr även Kålfjärilen m.fl.Den här djupa mörka Borstnejlikan är det bara tre blommor av. Den måste jag absolut märka upp så att jag får frön av den!


Vallmon har även självsått sig lite längre bort. I bädden här hade jag blåklint förra året. Har inte sått någonting där iår!! Men kolla vilken sommaräng! I ca 1/3 av bädden satte jag nyligen ut lite potatis som stått på en bricka med jord i ett par månader... 


Ha en bra start på den nya veckan!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

A Casa Madeira sa...

Fantástico!
Adorei conhecer seu blog,
janicce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen