måndag 2 juli 2018

Mina Hosta - kombinationer

Funkia (Hosta) är en av mina favoritväxter!
Jag tycker att den är väldigt snygg, tacksam, fyllig och mångsidig. Nu har jag fotograferat en del av mina och tänkte visa lite olika sorter och vad jag kombinerat dem med.
Kunde ju inte visa alla bilder, för inlägget hade blivit så långt...

Varning för bildbomb!!!

Först ut är Hosta 'Patriot' omringad av spetsmössa.
Nere i hörnet skymtar Hosta 'Blue mouse ears'.


Längre fram i rabatten har vi Hosta 'Aureomarginata' intill den fina Astilbe 'Ellie' som har ett mörkgrönt bladverk med röda skiftningar, röda stammar och vita stora blommor. Vänster om Hostan är Brunnera 'Silver hearts'.


Mina växter här i rabatten på norrhörnet upprepas. När det kommer till Hostorna så finns det ganska många, men flera olika sorter...

Det är två plantor av den stora blågröna sorten närmast i bild. Tyvärr har lapparna försvunnit och jag hittar inga uppgifter på den någonstans... Tror att det kan vara Hosta 'Blue Mammoth', men jag är osäker.. Men jag gillar den! De blågröna bladen träder fram i rabatten och tillför ett lugn.
En annan med blågröna toner är den till höger, Hosta 'Kiwi full monty'. Den påminner lite om Hosta 'Striptease', men är lite kraftigare i övergången mellan de två bladfärgerna och mera vitt i mellanlinjerna. Den kommer växa sig större ännu, men detta är en liten planta som blev delad förra året. Här är det ormöga som växer som en tjock marktäckare utmed ytterkanten av rabatten.


Den helgröna Hostan till vänster är så fin. Har ingen namnsort på den, eftersom jag fick några bitar av den från min väninna Nina förra året. Högre upp på bild är Hosta 'Striptease' som har ljusare grön i mitten och kan ha svaga vita linjer just där brokigheten gränsar. Bredvid sig har den spetsmössa på ena sidan och på den andra sidan rödbladig alunrot 'Purple palace' och gulbladiga Klockvippan 'Sunrise falls'. Här mellan dem är en grupp med Höstsilverax 'Brunette' och Klotlök, (Allium sphaerocephalon) som nu är i knopp


Här är en blandning av fem olika Hostor, men endast fyra är synliga på bilden.
Den lilla till höger är 'Golden Tiara' och mitten längst fram är en vitbrokig Hosta 'Albomarginata'. Den helgröna längst bak har jag heller inget namn på eftersom jag fått den. Men jag tror att det är en Tuvfunkia, Hosta Elata. Otroligt tacksam och blir snabbt stor efter delning. Hade kanske 2 plantor för ett par år sedan och nu har jag den överrallt och gett bort flera plantor. Den sista Hostan som är till höger har jag heller inget namn på mera, lappen har blåst bort.. Men ni ser färgerna och hur trevligt det är att kombinera dem.

Hostorna passar bra att kombinera med gräs (långsmala blad) och mörkbladiga växter. Här är det Calamagrostis 'Karl Foerster' och Rödbladig smällspirea 'Diabolo'. (Bakom skymtar ett älggräs som blommor rosa och en itoh-buskpion).Hosta 'Albopicta' är en snygging med mörkgröna kanter och ljust grönflammig i centrum av bladen. I soligt läge går den mer över till en jämnare grön färg. De ljusa bladen kommer bra fram intill den mörka rödbladiga alunroten.


Längre fram i rabatten är den stora ljusgröna Hosta 'Sum and Substance'. Helt klart en av mina favoriter! Storleken på den är något helt enorm! Bladen är typ fyra gånger min hand!
Här får den triumfera både med det ljusa gräset, Strimmigt jättegröe (Glyseria maxima 'Variegata') och de mörka bladen från Höstsilverax 'Pink Spike' och Rödbladig alunrot 'Silver scrolls'. Jag gillar hur alunrotens blomspiror kommer upp mellan bladen på Funkian. En vitbrokig hosta gör dem också sällskap.Hosta 'Sum and Substance' finns också på andra ställen här i trädgården. Här har den Hosta 'Golden Tiara' och Hosta 'Whirlwind' som utfyllare under de stora bladen, men ändå synliga. På andra sidan om den står ett par Höstsilverax 'Brunette' och den väldiga Rodgersian som håller på att ta över där bakom stenen. Jag får begränsa den och ta upp plantor varje år.

Det här är en av mina favoritkombinationer!På andra sidan Rodgersian växer Hosta undulata 'mediovariegata'. Den är en tacksam Funkia som passar i de flesta lägen, sol eller skugga.


Likadant är det med Hosta 'Aureomarginata', den går också i soliga lägen, men blir väldigt mörk och snygg i skugga. Alunrotens (Heuchera 'Americana Malachite') små gröna blad och vita blomvippor av gör sig bra tillsammans med den. Här är det också långa smala blad intill hostan, men inte ett gräs, utan en stor tuva av Dagliljan 'Sammy Russel'. Bakum alunroten skymtar en vit Pion (knopparna syns inte på bilden).


En till kombination med dagliljor och Hosta tillsammans med en rosa Astilbe och backsippa. Hosta 'August moon' har vackra och släta, ljusgröna helfärgade blad. Den har också ljusa och ovanligt snygga blommor. Ni kan kolla in den i ett inlägg HÄR.


Hosta 'Golden Tiara' är också en sådan som jag började med från en planta på 2004 och nu har jag kanske tio plantor i min trädgård och sedan har jag sålt/gett bort massor! Astilbe 'Weisse Gloria' är en annan sort (som påminner om 'Ellie') då även den har röda stammar och vita blommor.


Två vitbrokiga tillsammans.
Hosta 'albomarginata' och krypblågull 'Stairways to heaven'.


En liten Funkia som är klarvit först och övergår till lite grönstrimmig senare är Hosta 'White feather'. Jättebra som kantväxt. Den är väldigt liten och låg.


Randgräs och helgrön Hosta. En underbar kombination!
Hosta 'Shade fanfare' plockar upp deras färger i sina brokiga blad.


Här sett från andra sidan.
Hortensian 'Wims red' är ett snyggt sällskap som skiljer ur med sina röda stammar, men sedan plockar upp det vita från gräset då den går i blom så småningom.


Kärleksört 'Matrona' som är lite rodnande i bladen och blommar i ljusrosa är också en fin kombination mot det gröna.


Har flera olika gräs här i denna anläggning. Solen låg så starkt på att det var lite knepigt att fotografera...
Här på hörnet är Silverhavre (Helictotrichon sempervirens) och Tuvrör (Calamagrostis 'Karl Foerster'). Det låga gräset till vänster i bild är faktist en daglilja som heter Hemerocallis 'Greenland', men passar in då den liknar ett gräs. Runt kanten har jag två olika små Funkior, 'Golden Tiara' som ni redan sett ett par gånger och Hosta 'Cherry Berry'. Den sistnämnda är lite annorlunda i sitt utseende med små smala gröngul brokiga blad och sedan röda stjälkar med lite mörkare lila färg på blommen.
Längst fram i mitten mellan hostorna är kärleksörten 'Munstead dark red' som börjar blomma först senare mot hösten. 


Hosta 'Cherry Berry' och Silverhavre, Helictotrichon sempervirens

Avslutar med stefanandra, Tuvrör och Hosta 'Mamma Mia'.
Stenar är också en snygg kombination med Hosta.


Jag vill gärna se vad ni har för fina hostor och hur ni kombinerat dem!

På måndag öppnar jag ett samlings-inlägg där ni får länka inlägg om hosta från er blogg! Hoppas det är många som hakar på så att vi får en fin samling inlägg att läsa igenom och inspireras av era bilder och växter!
Ni har hela juli på er att mata på med inlägg.
Man får göra flera inlägg om man vill. Skriv gärna om bilderna är fotograferade hemma hos er eller hos någon annan. Det är intressant att veta tycker jag.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 kommentarer:

Trädgård i Torslanda sa...

Jisses vad många hosta du har och snyggt att du kombinerar dem med annat. Gräs är snyggt tillsammans med hosta ser jag. Skillnaderna i bladform förstärker varandra. Numera har jag de flesta hosta i kruka och de får övervintra i krukorna också. Sniglarna äter för många hål på friland. Just i år hade det gått fint på friland för sniglarna är få. Men två sorter går bra i rabatt, det är June och dess syskon liksom First Frost. Det blir inte så många kombinationer när jag har dem i kruka, däremot grupperar jag alla hosta bredvid varandra i skuggiga hörnet av altanen istället.
//Helene

Anonym sa...

Kul att se att nån mer uppskattar Stefanandra tillsammans med andra växter, istället för som den klassiska "slänten-plantagen". Tydligen rätt ovanligt. Den är ju så fin tillsammans med hosta och Alunrot. Men även som solitär i kruka.

Kitty -Drömgården sa...

Tack. Roligt att du gillar. Hosta är helt klart en av mina favoritväxter!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen