lördag 22 december 2018

Lucka 22: Tävling!


-Bloggsamarbete-

Garden Flora

Garden Flora är en nyöppnad trädgårdshandel/plantskola i Bennäs.
De började bygga upp tomten (skogstomt utan bilväg) den 18.4.2018 och hade öppning den 5.5.2018!


Det var en sen vår, snön låg länge kvar och marken ville inte tina upp. Uppbyggnaden av själva försäljningsområdet, växthus, staket, planteringar och inspirationsträdgården pågick under hela säsongen. Ännu är det inte klart eftersom en förstorning påbörjades på hösten. Det ska bli väldigt intressant att se vad hon ska hitta på där!

Jag ska visa några av Sandras bilder från tiden.


Det är inget litet jobb de gjorde från starten med grävmaskin till dagen de öppnade porten, på ca 3 veckor!


Ägaren bakom bolaget är Sandra Konttinen, hon samarbetar med föräldrarna Hans och Margareta Wickman som driver plantskolan Botnia Plant i Övermark.

Grundidén bakom hela företaget är att kunna erbjuda en stor variation härdiga växter som inte är importerade. De producerar alla perenner och grönsaksplantor via frösådd, delning och sticklingar. Ca 80% av buskarna produceras också på plantskolan via sticklingar. Fruktträden ympas och övriga träd frösås. Framöver kommer produktionen av träd att bli större.


Sandra känner jag sen flera år tillbaka.
Hon besitter en otrolig kunskap på alla områden inom trädgårdsbranchen. Det är ingen skillnad om det gäller anläggning, prydnadsträdgården, skötsel eller odling av nyttoväxter. Det är bara att fråga henne. Sandra är uppväxt på plantskola som tredje generationen trädgårdsmästare, så det sitter i blodet.

För Sandra har trädgård varit väldigt viktigt!
Både när det kommer till produktion eller att jobba hemma i egen trädgård eller ute på odlingslotten. Trädgården har fungerat som terapi, en plats där man kan andas, försvinna i en annan värld. Trädgårdsarbete har hjälpt många, för en del hjälper det bara att vistas i en trädgård/park. Det är nog något med naturen, grönskan, lugnet... Något som får en att må bra.


 Ett öga för Trädgårdsdesign och växtkombinationer!
Ni skulle bara se hennes egen trädgård!
Jag har inlägg därifrån exempelvis HÄR och HÄR.

Det har utvecklats till en fantastisk trädgårdshandel med uppbyggda rabatter runt om på området. Det är buskar, perenner, dammar och alla möjliga växter och vackra växtkombinationer.

På hösten besökte jag Garden Flora för att inhandla lite blomlökar.
Jag möttes av något jag aldrig sett förrut!


Växthuset var nästan fyllt med lökar utplacerade snyggt på långa bord.
Lökarna var i lösvikt och uppdukade i krukor, burkar, metallskålar, fat, kakformar och korgar. Där grönskade det mellan lökkorgarna av grönsaksplantor, pumpor, prydnadskål, tagetes och slingrade pumparankor och blomman för dagen.
Så fantastiskt vackert!
Passade på att ta några vyer från utsidan också.
Här står en del barrväxter och träd som barrotade, nerplanterade tillfälligt i marken, och en del som krukodlade. Supertrevligt med skogen runt och de stora stenarna.


I rabatterna hade växterna hunnit växa till sig lite och man kunde tydligt se hur det tagit form sedan jag besökte stället sist.Fattar int hur hon hunnit med allt?!!
Hon är dessutom trebarnsmamma!

Nu vill hon dessutom göra någon riktigt glad...


Vi lottar ut ett presentkort på Grönsaksplantor till ett värde av 30€!

 I sortimentet hittar man ca 50 olika chilisorter, runt 70 tomatsorter, olika kålar, purjo, pumpor, gurkor och alla möjliga grönsaker.
Producerade helt fria från bekämpningsmedel!

Här kommer reglerna hur du går tillväga för att delta.

1. Skriv en kommentar här nedan Vad trädgård betyder för dig, känslomässigt!
2. Kommentaren måste innehålla mailadress! (Vet jag vem du så behöver du skriva tydligt namn ändå, inte bara förnamn, jag känner mycket folk 😁)
3. Vill ni ha extra lotter? Det kan ni få på tre olika sätt. 1: Följ min blogg, 2: Följ Garden Flora på instagram eller facebook och nr 3: Dela inlägget. Varje punkt ger en extra lott, men kom ihåg att skriva vad du gjort så att jag ger dig rätt antal lotter!
4. Utlottningen pågår från 22.12 kl.9.00 till 24.12 kl.23.00. På juldagen den 25.12 kl.13.00 kommer vinnaren synas här på bloggen, plus ett privat mail.
5. Vinsten kommer hem på posten och kan användas på Garden Flora i Bennäs nästa säsong.

Stort lycka till nu!
Tack Sandra och Garden Flora för att ni fyllde min julkalender med trädgårdsinspiration såhär mitt i kalla vintern. Vi får komma och besöka er när säsongen drar igång till våren!


OBS!
Idag är sista möjligheten att delta i Utlottningen av en matkasse från Gårds Smak. Kika närmare på tävlingen i lucka 20! Ni har tid på er fram till kl.23.00.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är utbildad trädgårdsmästare så trädgård betyder mycket för mig. Har en nyanlagd trädgård(några år gammal)som jag gärna planerar och påtar i under våren och sommaren. Följer garden flora på fb. emmasofia.hjulfors@gmail.com

Anonym sa...

Fick precis reda på jag inte skall hålla på med trädgård pga värk men det finns ju inget bättre så det bryr jag mig inte om. Ingen trädgård inget liv!
betina.ferm@spray.se

Susanna sa...

Trädgården och trädgårdsarbete betyder massor, ja nästan allt för mig! Det är avkoppling, terapi, njutning, motion, minnen etc. Till på köpet har jag fått nya vänner tack vare trädgårdsintresset. Utan trädgård skulle jag inte alls må bra. Skulle gärna vinna ett presentkort till Garden Flora. Sandra har skapat en jättefin plats som jag ser framemot att besöka och se hur den växer fram allt eftersom. H. Susanna B (garden_by_sanna)

Susanna sa...

Följer förresten redan både på instagram och fb. Delar också! H. Susanna

Anonym sa...

Trädgårdsterapi både fysiskt och psykiskt. Här får jag varierad rörelse samtidigt som jag gör något jag tycker väldigt mycket om. Ibland gräver jag och flyttar växter etc, ibland går jag runt med kameran och fotograferar, ibland sitter jag nånstans och vilar eller ligger på soffan i lusthuset... Sysselsättning helt enligt vad kroppen för dagen tillåter. Jag har bl.a MS och hård värk 24/7, men trädgården dömer mig ALDRIG fast jag ofta har dåliga dagar. Här får jag vara precis mig själv och göra saker på mitt eget sätt. Och mina uppfinningar och metoder för att sköta trädgård trots begränsningar av sjukdom börjar bli ganska många vid det här laget ��
Fion75@outlook.com

Anonym sa...

Trädgården är min stressfria zon, finns inget som är så terapeutiskt som att rensa ogräs!
Följer Garden Flora både på IG och Fb.

Hälsningar Tina (stressfrizon@gmail.com)

Anonym sa...

Vet inte vad jag skulle göra utan trädgård det betyder så mycket gillar allt det som är vackert :) säger oxå ’ingen trädgård inget liv’...beundrar du o Sandra er kunskap i odling är jag avundsjuk på, en dag skall jag oxå så och skörda som ni :) väntar så på sässongen då jag ser bilder från Garden flora det är så vackert där. Följer er båda på instagram :)
// maj.ahlvik@gmail.com

Nina G-H sa...

Min trädgård är min plats där jag kan koppla av, njuta och bara andas.
Följer Garden Flora redan både på Instagram och Facebook.
mimminina84@yahoo.se

Anonym sa...

Intresset för odling och trädgård växer för varje år..att arbeta i trädgården är på något sätt terapi för mig.följer din blogg regelbundet
elinor.granholm@jakobstad.fi

Anonym sa...

Njuter av att få "påta" i trädgården det är som terapi. Är också utbildad trädgårdsmästare och jobbar även med det. Spännande att se hur Garden flora växer fram, fint ställe! Följer Garden flora både på instagram å facebook å följer dig också och läser din blogg så gott som alltid, så intresssant! Tack för en fin julkalender!
/Eva-Lotta Wiik

Malin sa...

Trädgården betyder massor för mig. Finns inget bättre ställe att njuta och varva ner på.
Vare sig det gäller odling, rensning, plantering etc. allt är ren terapi!
Imponerad av Garden Flora hur fint det redan blivit där. Tror stället kommer att bli ett
riktigt "dragplåster" för alla trädgårdstokar. Roligt också att man kan hitta lite ovanliga
växter och plantor. Följer Garden Flora på IG!

Johanna sa...

Våren i trädgården är den bästa tiden på året. Njuter till max den tiden. Följer garden flora på fb och insta. / johanna.akerlund85@gmail.com

♥Min Eden♥ sa...

Trädgården är aktiv meditation!<3
2 lotter. Följer din blogg och följer Garden Flora insta :)

Anonym sa...

Trädgården är terapi och jag trivs att " påta på" och fixar varje år någonting nytt där. Följer redan Garden flora på insta
Johanna.grankulla@hotmail.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen