söndag 2 december 2018

Lucka 2: Advent ljusstake


Söndag och den första advent.
Det är nu vi tänder det första ljuset i väntan på julen.

Idag ska ni få se min adventsljusstake. Själva ljushållaren är av metall och i två delar. Kronan/kransen hänger på ett stöd (fot + pinne) i samma material.


Det enda du egentligen behöver, förutom någon typ av ljushållare/-krona, är spoltråd, något grönt naturmaterial, fyra kronljus, en avbitare och en sekatör.

Spoltråden finns i många färger och den kan man välja utifrån hur man vill att slutresultatet ska bli. Vill man ha en synlig tråd i en blank metallfärg eller ska den smälta in i arrangemanget. Denna gång valde jag den vanliga gråa för att den inte skulle synas så mycket.

När det kommer till naturmaterial så finns det massor att välja mellan. Denna gång har jag faktiskt köpt mitt material, fast jag har skogen runt knuten. Jag valde att göra mitt arrangemang med ormgran, eftersom den har långa smala kvistar med korta barr. Dessutom barrar den inte, vilket var det viktigaste i mitt val av material. Annat som inte barrar är exempelvis tall, tuja och ädelgran. Vanlig gran eller enris barrar rätt snabbt, speciellt hos oss när den öppna spisen står ca 2-3 meter ifrån. Vill man inte ha en barrväxt så kan man linda in ställningen med mossa istället. Mossa är alltid snyggt!


Jag klippte lös så många kvistar jag behövde och klippte till några bitar av spoltråden (ca 15-20 cm långa). Jag ville inte snurra spoltråden runt hela ställningen, utan jag använde så lite som möjligt för att få den så osynlig som det gick. Dessutom behövde kvistarna bara fästas lite får att hållas på plats.Jag placerade två kvistar vid varje ljushållare.
Det är delvist symetriskt, men inte helt. Jag använde nämligen inte lika stora kvistar på båda sidorna om ljushållaren. Vissa kvistar var längre och vissa bredare osv...


Sedan var det att ställa i kronljusen.
Jag hade tänkt använda svarta eller mörkgråa ljus, men de var slut. Så jag valde en olivgrön nyans istället. Den matchade fint med den skogsgröna ormgranen och kändes sådär passligt murrig mot den lite lättrostiga och rustika metallen.


Så var det dags att ställa den på bordet i vardagsrummet.
Det hade redan blivit mörkt, så nu är inte bildkvaliteten den skarpaste, men det får duga. Jag vet att tanken med en adventsljusstake är att man börjar med att tända ett ljus första advent och sedan ett till ljus varje söndag fram till jul.
Nu är ju inte jag som alla andra... Jag bryter mot traditionerna och tänder alla på en gång!
Det kändes så fel och obalanserat på något vis då bara ett ljus var tänt. Som om det inte riktigt passade denna typ av ljusställning. Det fick bli fyra tända ljus!


Den är väldigt enkel och sirlig, men naturlig och rustik.
Här kunde man bra ha dekorerat den med lite ett och annat, men kände inte för några dekorationer idag. Den är precis som jag vill ha den. Ibland är det så att "Less is more".


Det tog ingen lång tid att göra arrangemanget.
Det tog nästan längre att ta fram alla grejer än att sätta fast själva materialet. Känner mig nöjd. Det är roligt att ha något nytt, och inte alltid variera mellan de ljushållare man har hemma. Dessutom betalade jag ingen stor peng för denna. Har ingen aning om vad den kostat, men när vi besökte Petterssons trädgård i måndags så fick jag syn på denna i ett rea-hörn. FEM EURO betalade jag!!


Ha en trevlig första advent!
Missade ni förra luckan så kan jag rekommendera att kika in HÄR.

Vill ni inte missa mina inlägg så kan man börja följa bloggen, så får man en avisering på mail när nya inlägg publiceras. Det är även lättare att följa julkalender på så vis. Då är man uppdaterad vid alla nypublicerade luckor och inlägg med vinnare från olika tävlingar.


/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Jättesöt stake, eller kanske ljuskrona. Man kan helt enkelt inte få för många ljus.
Kram
/Anette

Anonym sa...

Snygg ljusstake 👍
/ Lotta M

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen