tisdag 18 december 2018

Lucka 18: Julgranen


På söndag då jag kom hem från butiken stod den där i vårat vardagsrum, Julgranen.

Hos oss brukar vi oftast ta in granen runt lucia, men iår blev det lite senare. Jag hade bestämt att familjen ska få njuta av en äkta gran från vår egen tomt iår. Och så blev det. Det gjorde också att vi valde vänta några dagar så att den inte barrar innan julafton.

Vi klär alltid julgranen tillsammans.
Jag försöker styra vilka påsar/lådor barnen får ta pynten ur (efterom jag färgsorterat allt pynt), maken sitter i soffan och försöker få barnen att ta så många färger som möjligt, jag lite halvnervös över att han måst säga så bara för att han vet att det är det jag inte vill.... Ja ni vet...

Att klä julgranen tillsammans är viktigt för mig, men...
Samtidigt kan jag tycka att det är lite jobbigt, eftersom jag inte får bestämma hur resultatet blir. Därför har vi gjort en deal. Varannat år får jag bestämma vad som kommer upp i granen och vartannat år så får barnen bestämma.
En del av er känner säkert igen er i detta och en del himlar säkert med ögonen och tycker att jag är en kontrollfreak...

  
Äntligen. Efter flera år med plastgran har jag fått in en äkta gran!
Som jag längtat efter en äkta gran, sirlig och snygg, doftar skog. Inte någon tät och ful plastgran som är onaturligt jämn i formen och luktar... ja... inget... möjligen lite damm.

En gran får inte vara för perfekt!

När du tar in en äkta gran så har den ofta en sida man vill gömma mot väggen, något ställe som inte ritkigt har nån bra gren att hänga något på och toppen kanske känns lite kal. Men det är precis det som gör den så fin!

T.o.m. min tonåriga son stannade upp idag och tittade på den en stund. Sedan sa han att en riktig gran är så mycket finare än plast.


Enligt dotterns önskan så blev det en gran i rött och guld.
Här är tuvor av guldglitter, rött glitterband, några små röda hjärtformade "bollar", julgransbollar i guld och olika röda nyanser, äkta polkagrisar och en jutesäckför att täcka in den gamla fula julgransfoten.

Eftersom jag visste att det skulle bli rött så fort inte jag får bestämma, så har jag valt att välkomna den röda julen i hemmet iår!

Jag ska välkomna röda julblommor, som jag annars ALDRIG köper till mig själv (Jag brukar satsa på vitt och grönt).
Jag fick nyligen en röd amaryllis, som nu står mitt på köksbordet och är jättevacker med sina två stänglar och massa utslagna klockor!Nu skulle jag gärna höra hur det går till hemma hos er!

Vad är era traditioner när det kommer till julgranen?
Får alla plocka fritt av pynten och hänga vad som helst, hur som helst?
Eller vill du att granen ska matcha årets jultema i hemmet?
Någon kontrollfreak?

Men viktigast av allt inför julen, det är ju ändå alla nära och kära!
Mer kärlek till folket!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Tycker barnen lyckats alldeles utmärkt med granen!
Hur det än är så är granen den viktigaste inredningsdetaljen under julen och det är jag som bestämmer hur den ska se ut, men jag har ju inga barn hemma. Däremot är jag stolt över att jag lyckats släppa kontrollen över granvalet till svägerskan som tryggt leverera ett par tre olika att välja mellan. Alla brukar vara fina.
Färgmässigt blir det hysteriskt många kulor i alla färger, änglahår över ljusen, men inget glitter. Jag gillar personliga granar med konstiga saker i, men de ser man inte så ofta.
Önskar God Jul med mycket grandoft
/Anette

Bettys beundran sa...

Ser ut att vara en mycket vacker gran ni har, fint att barnen fått välja dekorationer. Här i huset blir det en låg gran men med levande ljus. Den kan inte tändas så ofta men ljus i stakar kan tändas och lysa lääänge. Vad fint med dina lucköppningar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen