fredag 21 december 2018

Lucka 21: Jakobstad


Idag blir det lite vyer från staden.
Men samtidigt lite fotoredigering och vilka effekter det kan ge.


Först ut är en överblick över årets "Jul på Södermalm".
En av höjdpunkterna i december för mig. Det är så otroligt mysigt att gå runt på marknaden. Förrut var det innergården bakom musikcafé After Eight, sedan blev det så stort att det bredde ut sig på gatan framför, som stängdes av under dagen. På senare år har det även varit Allegro Xmas i Campus Allegro samtidigt, snett över gatan. Den blir bara större och större!

Men vill du köpa hantverk, bakverk, lokal design, kransar, julgran, ekologiska natursalvor/tvålar och liknande, så är detta platsen att göra det. Om inte annat så går det att vandra runt, träffa på bekanta och insupa julstämningen!

Iår var det ett jättemysig och lätt snöfall under marknaden.
Vilken stämning det gav! Inte så roligt för de försäljare som hade produkter som kunde förstöras av fukt, men för oss besökare var det underbart!
Bilderna nedan är från Strengbergs inne i Jakobstad.
Bilderna är tagna den 9.12.2018. Det var en regnig och dyster dag. Snöslask på marken och tråkig ton i bilderna. Här har jag vissa bilder 2-3 gånger, men redigerade på olika sätt.
Det är också skillnad om du har fokus placerat på punkter nära eller längre bort, då suddigheter framhävs på olika distans och ger djup i bilden.
Färgen är väldigt viktig också.
Man kan göra färgen klarare eller dra ner på färg.
Kanske göra svartvit, grådaskig, eller mjukare sepiatoner.
Ramar och graderingar i kanterna.
Man kan fotografera från olika vinklar, ex. rakt framifrån, från sidan så att byggnaden ser lång ut eller nerifrån, kanske så lågt att marken syns?Färgen kan påverka mycket hur gammal en bild ser ut att vara.
Det var en kort introduktion från Jakobstad och hur fotografier kan manipuleras.
Vi ses igen imorgon... Få se vad som händer då...

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen