tisdag 9 oktober 2018

Ny kamera: Canon EOS 200D

Canon EOS 200D

Så kom dagen, dagen då jag köpte en ny systemkamera!

Har länge suktat efter en bättre kamera, och nu tog jag tag i saken. Har varit på date med maken i Vasa, så jag passade på att besöka Studio Fotocenter.
Jag har ju bara haft en kompaktkamera innan (Canon PowerShot SX50 HS), så jag har ganska dåliga kunskaper när det kommer till olika objektiv och liknande. Därför ville jag gå in till en butik och få personlig kundservice. Har kollat runt på nätet, men kände att informationen där inte räckte till för att få en uppfattning om vad jag vill ha.

Efter många frågor och diskussioner kom jag fram till ett beslut.
Det blev en Canon EOS 200D och två begagnade objektiv.


Hittade bra information om kameran på Canon's hemsida.


Objektiv

Det första objektivet är ett utan zoom.
Canon EF 50mm 1:1,4

Jag funderade mellan denna begagnade 1,4 och en ny 1,8. Jag testade dem flera gånger och beslöt till sist att jag vill ha den bättre av dem (dyrare), eftersom den har större ljusinsläpp. Kändes som en vettig investering. Dessutom blev prisskillnaden betydligt mindre när jag valde en begagnad som var ca 3-4 år gammal.Det andra objektivet hade en lång zoom.
Canon EF-S 18-200mm f/3,5-5,6 IS

Det skulle ha kommit ett vanligt canon EF-S 18-55mm f/4-5,6 IS med kameran, men jag valde att byta ut den. Med detta objektiv får jag en betydligt längre zoom och dessutom bättre kvalitet. Den blir perfekt när man vill fotografera natur, djur och när jag filmar.

Jag tycker att det är väldigt bra att fotobutikerna tar in begagnade produkter i byte.
Det gör att man kan köpa till sig en bättre vara, utan att behöva göra av med lika mycket pengar. Jag sparade flera hundra euro på att välja begagnat! Annars hade jag antagligen nöjt mig med billigare alternativ för att inte spränga min budget. Dessutom har man möjlighet att "byta upp sig" ifall man har något man inte använder mera, eller som inte motsvarar behoven man har.


Ett av kriterierna var att kameran skulle ha en vändbar skärm.
Det är något jag blivit van med från min nuvarande kamera, och det är bara så praktiskt!

Exempelvis när man vill fotografera lågt, så räcker det med att huka sig, sänka kameran och vända skärmen mot sig. Med fast skärm får man nästan lägga sig på marken.

När man filmar är det också jätte bra. Jag har sällan någon som är med då jag filmar, utan jag ska ställa in själv och hålla koll på att jag är i bild. Då kan jag vända ut skärmen och svänga den framåt, så att jag kan vara framför kameran, samtidigt som jag ser mig själv.Direkt vi kom hem från Vasa på eftermiddagen gick jag ut med kameran.
Jag hade 50mm objektivet på. Älskar effekten bilderna får beroende på var man sätter fokus. Den tog dessutom väldigt fina och ljusa bilder.Det var otroligt roligt att gå runt i trädgården och fotografera med den nya kamera.
Att få stå och vrida på objektivet för att få skärpan precis där var jag ville ha den... Att titta på trädgården med nya ögon. Det var så mycket enklare än med den kameran jag använt senaste åren. Går liksom inte att jämföra.


Den här kameran har dessutom en 3" touchskärm som gör att jag kan peka på skärmen där jag vill ha fokus och även trycka på play (på skärmen) när jag vill granska ett filmklipp. Typ som på en smartphone. Jag kan även skicka bilderna direkt till mobilen från kameran, men jag har inte hunnit kolla in ännu hur man gör.

Känns så spännande och roligt med ny kamera, som på julafton när man var barn!

Nu ska jag bara lära mig alla funktioner, för det är först då man får ut mest av kameran.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Malin sa...

Köpte själv ett 50 mm fast objektiv ifjol, och använder numera det mest av
alla objektiv. Så kul när man kan leka med suddiga bakgrunder
på blommor i fokus mm. Du kommer säkert gilla det objektivet! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen