torsdag 18 oktober 2018

Vinterförvaring & Fika


Så var det dags att fundera över vinterförvaringen för känsliga växter och sådant som står i krukor och inte jordslås.
Ja... Behövde ju faktiskt inte fundera så mycket, utan jag fick åka till min väninna Maj och lyfta av dem på hennes gård. Senare kommer de att åka in i hennes källare.

Har haft en stor korg på terassen hela sommaren med en större plastkruka inuti. I den var det planterat en Kirella 'Autumn shades', en Cornus 'Ivory Halo' och en Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii'. Alla dessa är ju egentligen vanliga trädgårdsväxter, men eftersom de står samplanterade i en kruka så får de åka in denna gång.


Heucherella hybrida Kirella 'Autumn shades'
Haltiankukka kallas den på finska, tror man pratar om Kirella på svenska (Eller kanske Klockvippa). Har inte hittat nåt riktigt svenskt namn.

Denna växt påminner om Klockvippan, (tror att det är en hybrid av Klockvippan). Det är en blandning av Alunrot (Heuchera) och Spetsmössa (Tiarella). Den har samma typ av växtsätt, blad och blom som en Heucherella. Den har vackra gråaktiga brokiga blad och fina blomspiror med  små rosa klockor.

Växten är ny för mig. Skaffade två plantor i maj då trädgårdsföreningen var på besök till Österbackas handelsträdgård i Terjärv.
Jag har en ännu i kruka på terassen (den ni ser på bilden nedan), som jag har tänkt jordslå för att övervintra i rabatten. Känner jag mig själv så kommer jag snart att vara överraskad av vintern och konstatera att plantan ännu står i krukan, liksom de andra Alunrotarna som jag tänkt plantera ner...


I högen med växter jag lassade ur bilen fanns även den marktäckande rosen 'Rody' som övervintrade i källaren förra vintern också, en jumboplanta av Astilbe Arendsii 'Brautschleier', en rödbladig Japansk lönn (klarar ej vintern på friland här hos oss) och en liten Rhododendron 'Helsinki university.

Rhododendron 'Helsinki University'

Den lilla Rhododendronplantan köpte jag i våras.
Tanken var att den skulle planteras ner i vår skog, men så långt kom jag aldrig. Den har stått hela säsongen i en kruka (där den nästan fördubblat sin storlek), och nu får den flytta in i Majs källare för vintern. Nytt försök nästa år.

Sorten är mycket härdig (zon 1-5 i Finland).
Den har ett runt och jämnt växtsätt och blir ca 1,5-2 m hög och blommar i rosa. Den trivs bäst i halvskugga-skugga, men blommar lite bättre i halvskugga. Den gillar fukt och sur jord, liksom andra rhododendron, och är inte så näringskrävande.


Gullklematis
Clematis tangutica 'Anita' 

Köpte en fin småblommig klematis, ganska lik 'Paul Farges', men den påbörjar sin blomning betydligt tidigare. Tänkte att den skulle passa bra på andra sidan i porten till köksträdgården. Där står en 'Multi blue', men den blommar alltid jätte sent och den växer sig nästan lika hög som porten innan den blommar (högt uppe så att man knappt lägger märke till blommorna). Att ha denna vita gullklematis på ena sidan och 'Paul Farges' på andra, gör att det inte ser så blandat ut, men blomningstiden blir längre.
Det borde vara en bra och härdig sort. Den går i zon 1-4 här i Finland.


Nu var jag ju inte bara där för att droppa av växter, nej nej.
Blev en nästan 4 timmar lång fika också med massa snack! En hel del jobbsnack blev det också eftersom vi båda bytt jobb i höst. Man vill man ju höra om allt, hur man trivs, och hur den andre har det helt enkelt. Sen så lider vi ALDRIG av att bli utan diskussionsämnen. Har aldrig hänt oss! Nej, det är nog mera så att vi får avbryta för att natten kommer emot.Det blev te, juice, pastejer, kokt ägg, fröknäcke, lakritsdadlar och frukt. Ett perfekt mellanmål (middag) sådär direkt efter jobbet.Man tar sig allt för lite tid att boka in dejter med sina vänner.
Livet rullar på och alla är upptagna med det ena och det andra. Jag ska verkligen jobba på att hitta mer tid till stunder som denna, för de är så viktiga. Tack Maj för all gofika och pratstunden!

Och nu är jag ett steg längre i trädgården.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen