måndag 15 oktober 2018

Entrerabatten oktober

Så kom helgen, och var förbi snabbare än jag hann säga "trädgårdsjobb"!

Jag hade stora planer vad jag skulle åstadkomma under helgen, men min förkylning och feberstigningar satte käppar i hjulen.
Maken hjälpte mig att gräva upp en buske på bakgården så att jag fick jordförbättra och plantera ut en annan. Sedan plockade jag ut mina blomlökar och sättvitlöken. Jag började putsa upp i entrérabatten för att lättare komma åt de tomma ytorna där lökarna skulle ner. Hur många lökar tror ni att jag fick ner i jorden?? Helt rätt... Inga alls!


Något fick jag gjort ändå...
Hela entrérabatten har sett ut som en rishög i flera veckor! Nu har jag klippt bort det mesta av de torra och bruna fröställningarna och rensat lite ogräs. Några plantor grävde jag upp och slängde bort för att skapa lite utrymme. Jag behövde nämligen utrymme till lite perenner också som väntat länge på att komma ner i jorden.

På bilden nedan ser ni en av mina favoritväxter såhär på höstkanten, Krypblågull, Polemonium reptans 'Stairway to heaven'.
Den hålls lika fin som den varit hela sommaren. Fräscha och brokiga blad. För ett par veckor sedan köpte jag en till, och nu kom den äntligen ner i jorden bredvid den andra. Jag har tidigare haft tre stycken, men miste två efter den svåra vintern för ett par år sedan.


Våra grannar har renovering pågång och dränerar runt huset samtidigt. Hon grävde upp hela sin pionrabatt, och jag fick en stor planta!
Den gick upp i några mindre plantor och nu är de tre största planterade och två småttingar inväntar plats. (Man kan se den ena presic bakom blågullet, med sina nervissnade stjälkar...) Nu önskar jag att de tål den sena planteringen och kommer upp nästa år. Bladen har vissnat ner, men de hade fullt av röda ögon redan inför nästa års tillväxt.


När man tittar på skottkärran så fick jag nog grävt upp och klippt ner en hel del, men jag klipper inte ner allt. Fröställningarna från allium som var kvar får stå där tills jag får ner mina lökar, så ser jag bättre var jag redan har lökar från förr. Blandade upp med lite halmblandad fårbajs och ekologisk torvmylla i groparna där pionerna sattes ner.


Ja... vad ska man säga... ingen vacker syn. Men det är ju faktiskt oktober nu.
Kanske det inte behöver vara så prunkande? I nuläget känns det som att jag gärna skulle ha mycket mer av höstkärleksörten, men samtidigt så finns det så mycket annat som jag vill att ska blomma mitt i sommaren.


Jag får ta nya tag med lökarna en annan dag, kanske jag hinner ännu. Varmt väder har vi i alla fall. Nu ikväll regnar det dessutom riktigt ordentligt, vilket är bra efter dessa torra och blåsiga dagar i helgen då jag har planterat. Nu får de minsann vatten!

Hur har ni det i era trädgårdar?
Har ni hunnit fixa bort all krukor, sätta lökar, jordslå alla växter, skörda osv?
Kommentera gärna och berätta!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

gardenpot sa...

vad roligt att fixa i rabatten, kan tänka mig att på vår o sommar ser de där riktigt snyggt ut :) kram

Sonja Ahlvik sa...

Idag har varit en fin dag att fixa det sista i rabatten...jag känner så igen mej med tulpanerna,det blir alltid i sista minuten innan man får dem i jorden,men nu e de där....har ännu några krukrosor som ska ner i jorkällaren å pelargonerna likaså.Sen får vintern komma med sitt vita täcke....alltid lika skönt de oxå...h/Sonja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen