onsdag 6 april 2016

Växande sticklingar & lökar!

Även i köksfönstret börjar det grönskas.
Snart ska jag börja driva upp mina grönsaker, så då måste åtminstone fuschian flytta hit, men kanske något annat också. I arbetsrummet där jag har växtlampan är fönsterbrädet fullt! Jag borde ha ett litet bord att placera framför fönstret, så att ljuset från lampan når bättre till plantorna. När jag bara har en lampa så ser man tydligt hur växterna långt ute på ändan av brädet drar sig mot ljuset.
En annan möjlighet är att skaffa en lampa till.
Har ju faktiskt en skärmlös lampsladd som jag kan hänga upp och skruva i en lampa.På bilderna nedan kan ni se hur de såg ut vid plantering. De ser inte ut att ha växt så mycket, men de har nog fått fler blad, längre och stabilare stjälk och dessutom har jag nyligen toppat dem. De har rotat sig bra, och man kan nu se små vita rötter som kikar ut i bottnet av krukorna. de har ju runt två månader på sig ännu innan de ska planteras ut i krukor.

11.3.2016 plantering av pelargonsticklingar
12.3.2016 Pelargonsticklingar, dagen efter plantering.
Hade ju planterat sticklingar av Fuschia också, men de visar jag en annan gång.
HÄR finns iallafall inlägget från planteringen om du vill se.

Sedan har vi det långa ranglet, även kallat Oxalis deppei 'Iron Cross'.
Vet inte om jag vattnat för mycket eller om den haft för varmt och mörkt.
Lång har den blivit iallafall!
Bladen påminner om ett fyrklöver och är mörklila brokigt i mitten. Den har hela tre blad, men det finns flera synliga i löken som är påväg upp. Men den har redan fått en stjälk med blomknoppar, så få se om den blomar redan här inne....


Lökens tillväxt. (Planterades 7.3)

Oxalis är inget att försöka övervitra här uppe hos oss. Det är som med Dahlian, man kan ta upp den och övervintra frostfritt.
Jag har bara förrådet att övervintra växter i, vilket inte är det bästa. Förhållandet är väldigt torrt, och faktiskt kan det gå lite på minus ifall det blir riktigt kallt ute. Dessutom kommer jag aldrig ihåg att ge vatten åt växterna under vintern.
Sedum har jag fått att övervintra i kruka i förrådet, resten har torkat bort!
Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

4 kommentarer:

Veronica sa...

Den där klövern tror jag ska se ut så. Jag köpte en på en växtmässa förra året och den blev exakt så fast den var planterad utomhus under bästa förutsättningar!

Det känns skönt när ens "telningar" tar sig och växer och mår bra :)

Ha det gott!

lavendia sa...

Du har inte heller ett fönster med två höga krukor och en bordslampa. Men jag gillar då det är trångt bland blommorna.
Jag har en annan oxalis (mörkt lila-vinröd) som jag har i fönstret hela året. Det går jättebra. Ibland blir den litet trist och då delar jag upp de små knölarna i fler krukor och det blir fint igen. Ibland blir de också litet gängliga. / Britt

Lagombackan-Sandra sa...

Men he finns ju nån oxalis-liknande grej också som sprider sig hejdlöst utomhus... Den är mörklila och finns verkligen överallt sedan man fått in den. Tyvärr kom den med husköpet här, och är svårutrotad :/

Drömgården sa...

Jo det finns det Sandra, den vill man absolut inte få in i blombänken!!
/Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen