fredag 20 maj 2016

Därför älskar jag...

Fredag, bara två arbetsdagar kvar denna vecka...
Det är trädgårdsdagar på jobbet, så det blev sex jobbdagar denna vecka och timtal med övertid! Det är roligt när det sker något extra!

Fredag är ju också dagen då många bloggare länkar samman sina inlägg om ett gemensamt tema hos Bland Rosor och Bladlöss. Denna vecka är temat "Därför älskar jag..."

Jag kom hem rätt sent från jobbet idag, igen. Gick först in och åt lite mat som maken hade gjort, sedan tog jag kameran och gick ut. Jag gick in i trädgården och sade för mig själv "Därför älskar jag..." och det första som slog mig var grönt!


Gräset har ju bara blivit så grönt under den senaste veckan!
Och det gröna gräset gör all skillnad i trädgården!

Det var en tuff vinter. Det startade med en låååång höst som pågick ända till nyårsafton, typ... Sedan blev det fruktansvärt kallt på en gång! Nån snö såg vi inte på en tid, men när den väl kom så kom mycket! Snön var också tung och man fick ständigt skaka ur träd och buskar för att de inte skulle knäckas. I februari smälte snön bort och det kom massor av regn. Plötsligt kom det snö igen och en ny vinteromgång. Våren har varit kall och regnig...

Hur bra var detta för trädgården?
Hur mycket har tagit skada?
Hur mycket har strukit med på kuppen?
Hur mycket kommer jag få ersätta??

Det är faktist en hel del växter som jag ännu inte ser något liv i! Jättetråkigt! Gräsen, på bilden nedan däremot, växer på riktigt fint och ger en härlig grönska. I bakgrunden skymtar en brun buske, det är Spiraea 'Goldmound', en gulbladig spirea som jag har flera exemplar av här på bakgården. Nu ser jag inget liv i någon av dem! Man kan tydligt se de fula livlösa buskarna på översta bilden...

Från vänster: Tuvrör, Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' och Silverhavre, Helictorichon sempervirens.

Rosa 'Poppius' är nog den ros som tycks ha klarat sig bäst efter den tuffa vintern. Den har fullt utvecklade blad och kastar kvällssolen så vackert från bladen.


I dotterns lilla blomrabatt grönskar det på bra. En som skiljer sig lite i mängden, både när det gäller färg och form är kantnepetan.


Ljusa och mörka nyanser. Grönt, blågrönt, rodnande grönt, lila skiftande grönt... osv osv...
Därför älska jag grönt!


De härliga kontrasterna!
Motljus...
Därför älskar jag grönt, i alla nyanser.


Men det gröna är ju inte bara det man planterat i trädgården. Det gröna kommer även från naturen runtom. Från skogen kommer en varierande grönska i form av stora och små träd. Den gröna bakgrunden.Visst är det härligt med grönskan som blossat upp?!
Därför älskar jag grönt!


Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

3 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Ja hos mig är det massdöd utan like... såå trist! Speciellt växter som jag delat och delat i 10 år... och sen bara dött. :( Men det är bara att dra upp snåran :)

Carina sa...

Ett stort och rungande JA! Och nyklippt, grönt gräs gör en stor skillnad. Vintern här var ungefär som din förutom de stora snömängderna. Jag har spanat bland nysatta, känsliga träd och buskar men hittills ser det bra ut :)

Ha en fin helg! Carina

Meta sa...

Ja du vad vore trädgården utan alla dessa underbart gröna färgerna.
Det är inte konstigt att man älskar dom
Ha en fin söndag
Kram Meta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen