fredag 13 maj 2016

Min vårfavorit - Blommig fredag

Min vårfavorit... Ja... Det blommar inte så mycket hos mig just nu...

Krokusarna börjar vara utblommade, bara enstaka kvar.
Scillan förstås, still going strong!!
Backsippan börjar precis öppna sina stora blålila knoppar.
Men oj dessa tulpaner och alliumlökar....
Satte ner en hel del lökar året innan som blommade sååå vackert förra våren, nu är det många av dem som jag inte ens ser skymten av.
En stackars Kungsängslilja kommer troget upp i år igen. I ärheten satte jag ner ett par krukor som stått inne, så förhoppningsvis har den sällskap nästa år...Och alla dessa nya lökar som sattes i höstas?? Hallååå???
Känns som att rabatterna gapar tomt!

Tulpanlökarna kommer väldigt ojämnt upp. Har inte ens sett till alla lökar ännu som jag satte ner i höstas! En står högt i knopp, redo att blomma, medan andra är små bladrusetter ovan jordytan...
Har de månne ruttnat på senhösten eller frusit bort i vinter?Den lilla rödstjälkiga daggkåpan är allt en trogen en!
Här ligger den som små grågröna kuddar och kramar om mina trampstenar. Den grönskar tidigt om våren och nu har den redan små söta knoppar som ligger och väntar på att sträcka ut sig och öppna upp till blomning.Min jordviva har också några blommor, men de är väldigt klena i år. Kanske de växer till sig ännu, kanske det ännu gömmer sig lite knoppar där mellan bladen...


Är det den besvärliga vintern som gjort att även en hel del perenner ser så svaga eller t.o.m. livlösa ut ännu?? Vi hade höst ända fram till nyåret och sedan blev det fruktansvärt kallt med bar mark innan snön kom. I februari blev det varmt och regningt. Och med våt mark när det återigen kom snö och blev kallt... Ingen bra trädgårdsvinter inte!

Nu vill jag inte avsluta med tråkigheter!

Nej, jag älskar våren! Oavsett hur en del växter ser ut så finns här massor att glädjas över! Flera projekt att slänga pengarna på! Nya idéer, nya utmaningar och nya förväntningar!

För mer vårfavoriter så är det bara att besöka bloggen Bland Rosor & Bladlöss.


Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

10 kommentarer:

Sylvia sa...

Här är Backsippan överblommad och snart även Kungsängslijan. Det går lite väl fort nu men det är bara att lära sig att njuta av stunden och det som är just nu.
Önskar dig en skön helg :)

Maria sa...

Jag tycker Scillan börjar bli lite blekare hos oss nu, den blommar nog inte länge till för oss iaf.. Påskliljan i full blom just nu, och smörblommor eller liknande har nyss slagit ut :) Samt en annan växt med pyttesmå ljuslila blommor som jag inte känner igen. Typ så :)

lavendia sa...

Backsippor är fantastiska och de blommar här nu också. Annars är det faktiskt litet tomt här också. / Britt

Merja sa...

Fina bilder! Alla dessa fina ludna Backsippor som jag tycker mig se hos ALLA. Undrar varje gång varför jag inte planterat ner egna...
Trevlig helg!

Gunborg Uhno sa...

Tror att är vintern som tagit kål på många växter.Ser det här hos mig.
Trevlig helg.

Anette i Torsåker sa...

Jordbävning kommer maxad nästa år. Fina backsippor. De gillar jag.
Trevlig helg!
Anette

Villrose sa...

Kubjellen (Backsippan) er så sø-øt! Liker godt den lave marikåpen din også,
Kanskje tulipanene kommer opp sånn litt etter hvert!
Ha en fin pinsehelg!

Maribel sa...

Dina backsippor är så fina. Mina har nästan blommat klart.
Ha en fin helg /Marika

Linda sa...

Lärde mig för en tid sedan att de flesta tulpaner är ettåriga fastän vi tror de är fleråriga. Vill man vara på den säkra sidan bör man satsa på botaniska tulpaner och gamla beprövade sorter såsom t.ex apeldoorn. Själv köper jag inte så mycket tulpanlökar längre utan satsar istället på narcisser. De får iallafall vara ifred för sorken. =)

Vilt og vakkert sa...

Heisann... flotte vårblomster!
Jeg planta Backsippan og Rutelilje for noen år siden, men de kom aldri tilbake.... Heldige deg som har dem i haven! Ha fortsatt god pinse ;:OD)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen