lördag 28 maj 2016

Entrérabatten just nu

Min entrérabatt är inte alls som den brukar vara vid den här tiden.
Inga tulpaner blommar, Alla mina Allium är försvunna. De lökar jag satte ner i höstas kommer delvis upp, men ynkligt, får se om de ens kommer blomma...

En lök som kom tidigt och som nu har knoppar är Azurlök, Allium caeruleum.
Det är en sort som jag aldrig haft innan, ska bli intressant att se hur den utvecklas.Hostorna har börjat rulla ut sina vackra blad. Men en av favoriterna, 'Frances Williams', ser inte ut att må så bra.. Bilden nedan är den lilla vita hostan 'White feather'.


Hosta 'Albopicta' är som snyggast nu på våren då kontrasterna i bladen är som tydligaste.Några små plantor av daggkåpa har hittat in i rabatten...


Dvärgirisen förbereder sig för blomning...


Kungsängsliljan drar sista valsen...


Smörbollen, Trollius 'Cheddar', som jag köpte sent hösten 2014 var rätt liten förra våren och blommade inte ens. Denna sort är gräddgul. Nu kommer den upp starkt och har flera knoppar som snart är redo att öppna sig!Krypblågull, Polygonatum 'Stairways to heaven', har börjat sträcka på sig. De vitgrön brokiga bladen blir allt mer tydliga, och är inte längre lika lila som när de först utvecklas. Snart slår den upp sina lavendelblå blommor.

I bakgrunden skymtar blad av fjolårstulpanerna. Där skymtar även Hostan 'Golden Tiara' som börjat veckla upp sina gröngula små blad. En av mina favorithostor. Går bäde i sol och skugga.Saknar tulpanen som blommade precis intill denna förra våren. De passade så bra tillsammans!
Men, den långa hösten och kalla vintern har satt sina spår i trädgården. Vi får helt enkelt leva med det och gå vidare. En del buskar måste bytas ut, en hel del perenner är borta och lökarna är fjuttiga (de som ens kommit upp...). Lite tråkigt är det ändå när jag ser att bara en enda pion har klarat sig!


HÄR kan ni se hur det såg ut 31.5.2015.
Inte alls som iår...

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

1 kommentar:

Carina sa...

Aj då - det var tråkigt. Annars brukar åtminstone pionerna tåla en hel del. Tyvärr inte så mycket att göra... Å andra sidan brukar inte A caeruleum överleva hos mig.

Ha det gott! Carina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen