torsdag 5 januari 2017

Nya frön för 2017!

Nu spritter det i kroppen av odlariver!
Januari är här, ett nytt år och en ny odlingssäsong närmar sig.

Igår inventerade jag min frölåda och sorterade dem i kategorier. Nu har jag alla frön uppskrivna i mitt häfte, så det är enklare när man ska göra odlingsplanen och komplettera med nya frön. Har även surfat runt på lite fröfirmor och nu är en liten beställning inskickad. Var även förbi Sunds idag och kom hem med en liten sats frön.

Blev samma chilisort som ifjol, 'Piment d'Espelette', som passar för just odling på friland. Ska även testa en ampelchili som heter 'Sweet sunshine F1'. Jag brukar alltid odla rädissorten 'Cherry Belle', vilket jag kommer att göra iår också, men ska även testa den avlånga sorten 'French Breakfast3'. Salladsmixen 'Baby leaf' har jag haft flera gånger förr, god och snabbväxande. Nu ska jag testa på en mörkladig plocksallad som heter 'Red salad bowl'. Kommer att bli ett snyggt komplement i den annars ganska gröna köksträdgården. Sommarmoroten 'Sugarsnax 54' är min favoritmorot som jag odlat i flera år (kolla bilder här), nu hittade jag en annan sommarmorot med samma sötma och storlek (åtminstone enligt förpackningen), så 'Flyaway' som den heter ska jag också testa. Det är ju alltid roligt med lite olika. Grönkål 'Black magic' (svartkål/palmkål) har jag inte haft i min köksträdgård, men alltid önskat den när jag sett den hos andra. Vilken färg! Snacka om blickfång! Störbrytbönan 'Blue lake' hör till inventariet här hos mig. I år ska den få sällskap av den gula störvaxbönan 'Neckargold'.

Nya frön 5.1.2017
På bilden nedan ser ni de frösorter som jag inte själv testat att odla tidigare.


Fanns ju nog en hel del i min frölåda... Har redan sorterat bort en del som inte är uppskrivna. Sorter som har utgått datum, men som jag tänkte så inne redan nu för att få lite grönt att klippa på mackan.


Planen jag skissade upp imorsse är ännu tom, men den är påbörjad iallafall, och i mitt huvud finns nog en del av planen redan skriven.


HÄR hittar ni min odlingsplan för 2016.
HÄR hittar ni odlingsplanen för 2013, mitt första odlingsår i den nya köksträdgården.

När jag får hem min fröleverans som jag beställt från Runåbergs fröer tillsammans med Sandra så kommer en uppdatering. I beställningen finns mest salladsfrön, olika sorter som jag inte testat innan, men som blivit rekommenderade. Spännande, vill ha dem nu!

När jag var in till Sunds idag så kom jag hem med nåt annat också, men det tar vi nästa gång...

Hur är det med er? Har ni börjat planera och förbereda er inför odlingssäsongen?

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Trädgård i Torslanda sa...

Du verkat vara väldigt strukturerad i ditt odlande. Det ökar säkert förutsättningarna att lära sig vad som funkar och inte. Ska ta efter dig och andra och prova vintersådd i år.
//Helene

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen