onsdag 11 januari 2017

Nybeställda frön!

Hittills i mitt odlingsliv så har jag gått till trädgårdshandeln och köpt mig de frön jag ska odla. I år har jag tagit det steget längre, jag har även beställt frön.
Man vill ju alltid pröva nytt, men även odla det som funkar. Nu har jag fått så många bra tips, men problemet var att de inte finns i handeln i Finland. Visst köper jag största delen i butiken, men när man bestämt sig för vissa sorter så går det inte att ändra sig.
Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag beställt tillsammans med Sandra, nu ska jag presentera dessa frön. Några av dem fastnade jag för när jag såg dem, sådana som ska sticka ut och liva upp i köksträdgården. Några av dem är sorter som Sara Bäckmo rekommenderat, och jag ville gärna testa några av hennes favoriter. Lättpåverkad? Kanske det, men vem vill inte odla god mat i egen trädgård! Jag tackar och tar emot alla tips!


Såhär såg min första beställning ut som gjordes på Runåbergs fröer:

Murielle, ekofrö

Lactuca sativa var. capitata 


Äntligen en riktigt god och vacker vanlig huvudsallat. Har en mild, söt och smörig smak . Mycket omtyckt och kan rekommenderas. (En portion/påse innehåller ca. 150 frön.)
Utvecklingsdagar: 64



Osaka Purple, ekofrö

Brassica juncea 

Är en mycket vacker s.k. salladssenap från Japan. Med sina stora, svagt krusiga blad i en lysande grön bottenfärg överdragna med kraftig violett-vinröd ton är den en prydnad i trädgården. Smaken på de spröda bladen och stjälkarna påminner mycket om pepparrot och används oftast tillsammans med andra grönsaker, råa eller kokta. Den kryddiga smaken försvinner snabbt vid tillagningen. Kok eller stek endast någon minut om du ha kvar lite sting i smaken. (En portion/påse innehåller ca. 300 frön.)

Utvecklingsdagar: 40



Tatsoi, ekofrö

Brassica rapa var. narinosa 

Har mycket mörkgröna, glänsande, skedformade blad som sitter samlade i en låg och tät rosett. Den är trög att gå i blom och tål en hel del frost på senhösten. Tatsoi är en vitaminrik skönhet, spröd och god. Plantavstånd på 20 cm. (En portion/påse innehåller ca. 400 frön.) 
Utvecklingsdagar: 45



Saladbowl, ekofrö

Lactuca sativa var. crispa 

En välkänd, storväxt och limegrön plocksallat. Bladen är smakligt tunna, mjukt flikiga och lite vaxiga. Saladbowl behåller sin kvalitet länge och är mycket tålig mot sommarhetta. Det är en lättodlad, uthållig och tämligen blomningströg sort. (En portion/påse innehåller ca. 400 frön.)
Utvecklingsdagar: 48



Little Gem, ekofrö

Lactuca sativa var. longifolia 

En av de absolut godaste sallaterna, enligt många. Huvudet är litet, ca. 15 cm högt men ändå relativt tjockt. Ytterbladen har en kraftig ljusgrön färg, är svagt buckliga och omsluter ett mycket sprött, gult inre. Little Gem (fr. Sucrine), som blir snabbt skördefärdig, kan stå något tätare än andra och håller sig några veckor i landet. Den är också mycket lämplig för både tidig och sen sådd i växthus, drivbänkar och plasttunnlar. Little Gem introducerades redan 1903 och har varit en av de mest uppskattade sallaterna alltsedan dess. (En portion/påse innehåller ca. 300 frön.)
Utvecklingsdagar: 55




Jericho, ekofrö

Lactuca sativa var. longifolia

Är en ny sensation bland sallaterna med en smak som slår det mesta. Det är bara lilla Little Gem som kan mäta sig med denna söta, krispiga cossallat. Men i storlek är Jericho dess motsats. I välgödslad jord kan det kompakta huvudet med sina lite buckliga blad lätt bli 40 cm högt. Det är mycket tåligt mot sommarhetta och drabbas inte av s.k. tipburn. Den enda nackdel vi upptäckt hos denna smarriga cos är en benägenhet att gå i stock lite för lätt vid tidig sådd. Så i omgångar. (En portion/påse innehåller ca. 250 frön.)
Utvecklingsdagar: 65



Cocarde, ekofrö

Lactuca sativa var. crispa

"Giant Red Oakleaf". Ger ett stort, upprätt och väl samlat huvud. Bladen är flikiga som ekblad med en lång, kraftig och krispig stjälk. De har mörkgrön bottenfärg överdragen av skinande mörkt vinrött. Cocarde, som står skördefärdig mycket länge, är en mycket vacker, vasformad, fransk sallat av bästa kvalitet. (En portion/påse innehåller ca. 250 frön.)
Utvecklingsdagar: 46



Märkte ni att jag sa "min första" beställning? JA, det blev faktiskt en beställning till från en annan fröfirma. Mer om det får ni se sen.

Nu spritter det verkligen i kroppen. Mina nu rätt så rena händer pulserar på (här kan man verkligen ta mig på orden, även om det inte var det jag syftade på, men jag ska opereras nästa vecka) och förhoppningsvis är de snart skitiga av jorden jag gräver i från vår till höst! Gärna får fingrarna vara gröna... 😉

I fönstret växer mina salladsgrönsaker (microgreens) och jag surfar hejvilt runt på frösidor och försöker skissa upp en vettig odlingsplan. Har ju inte så stor yta, även om jag har 11 odlingslådor och lite andra odlingskärl, men lite av varje ska odlas. I år kommer jag att ha många olika salladssorter!

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Isa sa...

Fina sallads sorter du rekommenderar, och lycka till. Jag håller tillbaka såendet ännu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen