onsdag 17 maj 2017

Steg 2 på odlingslotten

Odlingslotten är utjämnad, halmbalen har rullats dit och täckmaterial (tidningar och kartong) har burits på hög. Ett område har täckts över med kartong och en del tidningspapper. Sedan har jag täckt in det med halm. Kan ju erkänna att halmen inte har den behagligaste doften (den har varit våt), men det blir bättre när den torkar, tror jag..


Halmen ska jag inte odla i, utan den är mer som utfyllnad till gångar och under bäddarna.


Jag skaffade mig även ett par pallkragar att odla i.
Jag har byggt upp med stallgödsel och grannarnas gräs-/lövräffs innan jag täckt över med jord. Detta får gosa till sig, förmultna och bli till ny jord. Ett bra sätt att skapa sin egen gjord som blir både förmånligare och full av microliv. En levande jord helt enkelt!

Kragarna kommer även att vara bra när jag ska vinterså grönsaker här ute på odlingslotten nästa vinter.
Men jag tycker också att det ser lite trevligt ut med variation på lotten. Det är ett enkelt sätt att slippa undan extra arbete när det är begränsat med täckmaterial. Att ha bäddar med öppen jordyta ger en del arbete med ogräsrensning, och det har jag inte tid med. Jag har tänkt täckodla i alla bäddar, men har man många bäddar behövs mycket gräsklipp!

Pallkragar är inte det tätaste, speciellt inte när man har två på varann.
För att täta både springor och hörn så klädde jag dem med tidningspapper. Pappret kommer att förmultna sedan. Jag satte två kragar på varann för att få till med material. Nästa år då det ska odlas kan jag ta jord härifrån och lyfta ner en krage om jag vill.



Nu fick jag även bära dit mina första plantor.
Plasttrågen som jag kallsådde i i vintras och ställde ut i snön. Det enda jag gjort sen är att vattna ifall det varit torrt och lyfta locket på snedden när det varit soligt. De har stått i halvskugga och bara fått sol vissa timmar under dagen, annars skulle de kokas i lådorna.

I inlägget Hur gick det med kallsådden i plastbackar? kan ni läsa mer om vintersådden och i slutet finns även länken till filmen på hur jag gjorde.

Tänk att Tatsoi som grodde där i lådan för ca 3 veckor sedan, nu har blivit fina plantor med långa rötter. De har bara haft ett par centimeter jord att växa i. Vid plantering var det bara att försiktigt sära på dem, utan att skada rötterna, och sätta ner dem i jorden.

Tatsoi, ca 3 veckor efter att den grott, kallsådd i plastback 25.2.2017.

Det blev en 80x120 pallkrage full från det lilla tråget med småplantor!
(och då gav jag en bit till min odlingsgranne Nina.)
Oj så mycket Tatsoikål vi ska få äta!


Hade köpt bågar och fiberduk på jobbet så att jag får täckt mina plantor.
Fiberduken skyddar plantorna både från insekter, fåglar/djur, kyla och vind. Dessutom bildas ett lite varmare klimat och de får mycket ljus. Tatsoikålen är rätt frosttålig och passar därför utmärkt att odla både på våren och hösten.
Två pallkragar till ska planteras i. Kan hända att jag hämtar ett par kragar till, bara för att..


I hörnet bakom pallkragarna har jag förberett två odlingsbäddar.
Ovanpå halmen har jag byggt upp med stallgödsel och jord, hade tänkt ha ett lager organiskt material också, men hade lite brist på det då. Nu har jag igen ett par säckar, så de följande bäddarna får fler lager under jorden.


Har inte helt bestämt mig ännu vad jag ska sätta i just dessa två bäddar. Kan hända att det blir morot, sallad och potatis.. och eventuellt nå blommor... Potatisen har jag tänkt odla tillsammans med gröngödslingsväxter som tagetes och honungsfacelian.

Det är bara att kika in flera gånger och följa med på mitt odlingsprojekt. Ett försök att vara självförsörjande på grönsaker under längre tid än bara odlingssäsongen.

Idag hade jag även besök till lotten... mer om det senare i veckan.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen