söndag 7 juli 2013

Semester del 4, Besök hos Anna Vattenkanna!

 Dag 4
 
Vi vaknade upp i Malmö dag 4. Gjorde oss i ordning och gick ner till frukostsalen (jättesnygg och trevlig sal och glad personal). Sen tog vi vårat pick och pack och körde iväg till Bunkeflostrand, strax söder om Öresundsbron. Vi började med att leka i Djungellekplatsen som befann sig ganska omringat av nybyggen och grön parkmiljö. Stort fint område med nya fina bostäder har blommat upp där.
 
 
Efter att alla fått leka av sig så hade vi fått äran att besöka underbara Anna som ligger bakom den fina bloggen Anna Vattenkannas Trädgård!
 
Häng med, för detta vill ni inte missa!
 

Den föredetta carporten hade gjorts om till en helt underbar uteplats där det växte och frodades! Hennes tydliga färgtema i år var citrongult och starka rosa nyanser. Här kunde man sitta och titta på alla underbara ting, samtidigt som lugnet från det porrlande vattnet hördes från zinkbaljan. Bredvid den växte ett fikonträd upp och bildade ett grönt tak. Den vitmålade porten/bakväggen gav ljus och en stallkänsla med sina svarta dekorationer som kontrast mot det vita. (bättre bild av det kommer längre ner)

 
 
 
När man går ut ur "rummet" ser man direkt ett rustikt planteringsbord. Här finns krukor, redskap och blommor som gör det levande. Bordet hade byggts upp provisoriskt med tegelsten och plywood för att ha något att jobba på tills det egentliga bordet skulle byggas. Men såhär lämnade det, och det används flitigt! Jag tycker det är jättefint!
Vi går vidare...

Davidslönn, Acer Davidii
Detta träd visste jag inte vad var, aldrig sett tidigare! När man tittade närmare på bladen så hade de diskret lönnkaraktär men inte lika flikiga och stora. Stammen var grön-vit randig och kronan hade en vacker form!
 När ni tittar in i bakgrunden bakom Davidslönnen så ser man både kortsidan av planteringsbordet och den vita porten som leder ut från gården.
 
 
Bakom lönnen fanns en förvaringshörna med krukor, stilleben och blommor. Bambuskärmen ger både funktion som insynsskydd, men gör även att man blir nyfiken att kika in bakom! Till vänster växer en frodig bambu som blivit lite uppstammad, detta ger en fin balans till bambuskärmen i mina ögon.

 
Här ser man tydligt hur Bambun nästan har formen som ett träd. Där under växer olika Hosta, Bräken, Ricin och det gula Penningbladet slingrar sig utmed kanten och lyser upp under växterna. Gillar det lilla naturliga staketet! Ursäkta mig Anna, men tror bestämt att jag måste göra ett likadant till min trädgård! :)
 
Där långt in i skuggan bakom staketet, mellan Hostorna och Bräken sitter någon...
 
 
Jo minsann, en hel samling med grodor som har palaver runt sin lilla vattendamm!

 
  Mittemot hade Anna murat upp en ruin. På ena sidan fanns lite ätbart och på den andra sidan Perenner mm. Jag har länge funderat på att mura upp något av tegel i trädgården, men inte kunnat bestämma mig. Efter att ha sett denna fick jag ännu mera inspiration att jag MÅSTE ha tegel i trädgården!
 
 
Ruinen som nu skymtar nere i hörnet hade bl.a Bananträd planterat där! Dessa ska kunna stå ute över vintern, men pga att vintrarna ändrat så tas denna in i säkerhets skull. Detta är något som vi norrifrån inte fattar att är möjligt!
Här har ni nu en rak sikt in i launghörnan. Där var jättemysigt! Pigga färger på textilerna och massor av växter och blommor runt om. Man blir ju bara så glad! 

 
Alva var nog och provsatte allt... och emellanåt gick hon och lade sig ner och slöt ögonen. Speciellt solstolarna på däcket var sköna.

Kaprifol och Honungsros
 Däcket sett från ruinen. Upp efter pergolan växte en rikblommig Kaprifol och en väldig Honungsros som spred ljuva dofter i trädgården. Solen lös så starkt på så jag fick ingen riktig bra helhetsbild av hur stor honungsrosen var. Ni får kolla på hennes blogg där hon visar helhetsvyer tagna från taket! Under Honungsrosen så står ett gammalt äppelträd 'Transparent Blanche'. Trädet mådde inte allt för bra och fick tydligen inga goda frukter, men det funkar toppen som klätterstöd till rosen! Dessa skapar tillsammans en fin rumsindelning.

 
Man får nästan känslan av att däcket svävar ovanför dammen. Stolarna är placerad mot solen så att man kan gå ut och relaxa och bara njuta av omgivningen och beroende på klockslaget så får man lite lätt skugga från Ginkoträdet som växer till höger om dammen. Den Japanska lönnen är en verklig blickfångare med sitt vackra bladverk. 

(Uppe till höger) Ginkoträd
Nu minns jag inte exakt, men jag tror att dammen var runt 120-140 cm i djupaste änden. Där simmar jättestora Kojkarpar som faktiskt inte tas upp till vintern! (ursäktar i förväg om jag felnämner något, vi pratade om så mycket att jag kanske blandar eller minns fel). Dammen bottenfryser inte, så de klarar sig fint där! Jag är så fascinerad av hur annorlunda allt kan vara så fort du förflyttar dig några zoner ner! Malmö ligger i svenska zon 0-1, jag här i Jakobstad har finska zon 4 som motsvarar zon 5-6 i Sverige!
Apträd (Araucaria araucana), brokigt Ödleblad (Houttuynia cordata 'Chameon') och olika prydnadsgräs
Runt dammen växer flera intressanta växter. En av dem är Apträdet som var som en kaktus med nålvassa taggar! Vilka annorlunda växter det finns!! Jätte häftigt och dekorativt! Den hade fått en bra plats också, ut på hörnet, man såg det direkt man gick in till bakgården. De vackra ljusa stenarna lyfter dessutom fram den gröna färgen. I Skåne finns stenar som vi inte har här, jättefina! Får väl erkänna att ni antagligen kommer att se "Liknande" stenar i min rabatt snart... vet inte var jag hittat dem?? Souvernirbutiken?? :)

 
Barnen gillade också stenarna och satt och plockade och letade efter olika unika fynd. De hittade flinta, snäckor, lila sten, orange sten och andra stenliknande material som slipats i vattnet.
 
Vi går förbi däcket, utmed husfasaden till grusgården.

 
Här är det byggt som en brygga som går över grusgården. Lite stenar, kärl och prydnadsgräs här och var. I änden fanns stora krukor med vacker frodig Hosta som står ute över vintern.
Vet att jag upprepar mig, men jag är så häpnad över skillnaden! Lämnar nåt ute i krukorna över vintern hos oss så är det bara att tömma i komposten på våren!
Runt bakgården går ett högt staket, men man ser inte själva staketet eftersom det är igenväxt av murgröna. Så grönt och frodigt! Perfekt bakgrund om man vill ha en den där gröna ombonade känslan i trädgården.
Utmed staketet växer flera träd och buskar. Rakt fram skymtar en av mina favoritbuskar, den vitbrokiga kornellen Cornus alba 'Elegantissima'.

Parkaralia, Aralia elata
 Parkaralian växte närmast huset, vackert träd, för låg växtzon för att klara sig här uppe hos mig, men det finns ju motsvarigheter som vi kan använda istället ss. Maackia och Manchurisk Valnöt.

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum
Under parkaralian står en gammal sirlig metallstol som har blivit inklätt i Törnrosas kjortel. Anna hade flera stolar runtom i trädgården, olika kärl och flera blänkande vattenytor. Det är dessa detaljer som gör det hela mer intressant och roligt när man tittar sig runt.

 
Från grusgården ledde en stig i trä in i en lummigare del av trädgården. Just där stigen började fanns en stor glansig buske, en Lagerhägg, Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'.

 
Här kan man även se Ginkoträdet bättre, stammen längre till höger. I bakgrunden ser ni Anna och min familj.. och barnen som letar stenar... Gillar denna vinkeln av trädgården, tyvärr kommer den inte till rättvisa på bilden. Men ni kanske kan se hur trevligt vi hade?!

Pagodträd, Sophora japonica
 Längre fram efter stigen kommer jag till ett spännande träd, Pagodträdet. Stammen var helt mörkgrön-beige flammig, speciellt yngre grenar. Kronan var sirlig och släppte igenom tillräckligt med ljus men ändå bredde sig ut som ett grönt tak.
Jag blir helt ivrig när jag sitter här och skriver och minns tillbaka på alla intryck när jag befann mig där i det gröna!

 
När man tittade börbi stammen på Pagodträdet ser man barnen som ligger över den ena rottingstolen för att kika på de stora fiskarna som simmade runt i dammen. De trivdes jättebra att hänga runt här ett tag sålänge mamma gick runt och var i sin egen lilla värld!
 
Vi avslutade rundvandringen med en fika. Alex var väldigt nyfiken på hunden som var där inne, och stod och kikade genom fönstret medan Anna hämtade ut lite böcker att bläddra i... och så fortsatte vi prata!

 
Nu kommer bättre bild på carporten jag pratade om tidigare. Väggarna och porten här inne är så fina, för att inte prata om allt runt omkring som Anna arrangerat! Det var en jätte härlig känsla och stämning där man satt under fikonträdet med sin varma kaffemugg och snackade trädgård!
 
 
Och tänk, allt detta rymdes in på ca 140m2!
Rätta mig Anna om jag minns fel!
 
Detta var en supertrevlig utflykt, det tyckte hela familjen! Tack så mycket Anna för att vi fick komma till ditt hem!
 
På hemvägen körde vi till utsiktsplatsen över Öresundsbron. Tyvärr hade jag slut på batteri i kameran (därför är en del av dessa foton tagna med telefon). Vi återkom till utsiktsplatsen följande dag, då var kameran i högsta hugg och jag fick massor av fina bilder!
 
 
- Kitty -

3 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Oh, så roligt att ni kom! Och så roligt vi hade, tiden bara sprang iväg.

Jag är imponerad att du kom ihåg så mycket - allting stämmer, förutom att jag tar in bananerna Musa basjoo på vintern. De ska klara min zon men för ett par år sedan frös mina bananer bort och nu vill jag inte riskera samma sak igen. Vintrarna har blivit så konstiga på sistone...

tack för att få sett min trädgård med dina ögon, ett helt reportage! Kram på dig och hälsa din fina familj från mig!

♥Min Eden♥ sa...

Åh, helt fantastisk trädgård hon har, Anna, vår bloggsystra i grannlandet... ;) ser absolut helt underbat ut. Kitty...tänker du som jag att vi borde bo lite mer söderut.... :)
/Nina

sandra i sagarden sa...

Ååååh! Det är precis så där jag skulle vilja lyckas här, att få en fantastisk trädgård med bara bladverk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen