torsdag 26 maj 2016

Årets första rabarberkaka

För ett par dagar sedan grävde jag upp en del av min rabarber och planterade i en tunna som jag halverat och målat svart. Blev riktigt snyggt, så nu ska vi hoppas att plantan trivs är.
Inlägget om det hittar du HÄR.

Det är egentligen en planta som togs i tre bitar. De två största planterades i tunnan och den lilla fick plats i en stor konservburk. Följande dag blev det riktigt varmt. Man såg tydligt att plantan reagerade både på delningen och värmen, så jag skördade några av de större stjälkarna. Nu ser den hur pigg och fräsch ut som helst!

Igår gjorde jag årets första rabarberkaka.
Den blev jättegod och hela familjen älskade den!


Kakan är superenkel att göra, lyckas alltid!


Efter att smeten är klar har jag skedat över rabarbern. Jag har mina rabarberbitar i ugnen så att de mjuknar innan jag sätter dem på kaksmeten. I ugnen sjunker bitarna ner en aning, speciellt större bitar, vilket syns tydligt på bilden.



Kakan blir luftig och saftig. Jag har ett grundrecept som jag nästan alltid använder, men byter ut lite ingredienser och smaksättare. Receptet funkar bra med hallon, äpplen, blåbär eller vad du har hemma som du gillar.

Denna gång böt jag ut en del av mjölet och en del av sockret till speltmjöl och indiansocker. Det ger både smak och färg samtidigt som man tar bort lite av det ohälsosammaste från kakan.

Lika bra att bjuda på receptet!

Rabarberkaka med kanel

3 ägg (sätt 4 ifall de är små)
2,5 dl socker
0,5 dl indiansocker
100 g smör
1,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
1 dl speltmjöl
2,5 tsk bakpulver

Ett knippe rabarberstjälkar
socker
smör
kanel

Ställ ugnen på 200 grader.
Tvätta rabarberstjälkarna och skär dem i bitar.
Blanda rabarber i en ugnsform med lite kanel, ett par matskedar socker och en klick smör.
Låt sjuda en stund i ugnen tills bitarna mjuknat.
Ta ut dem ur ugnen och ställ åt sidan.

Vispa ägg och båda sockren tills de blir pösiga.
Smält smöret i kastrull och häll i mjöken, ställ åt sidan.
Blanda resten av de torra ingredienserna.
Rör ner mjölet och sedan smöret med mjölk i äggsmeten.

Häll smeten på en bakplåt klädd med papper (eller smörj och bröa).
Ta en sked och klicka i rabarberbitarna jämnt över smeten.
Avsluta med att strö lite kanel över hela ytan.

Ställ i ugn på 200 grader 15-20 minuter.
Låt svalna lite innan den skärs i bitar


Rabarbern tillför en härlig syra som jag gillar med det fluffiga kakbottnet.
Hoppas det ska smaka!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

3 kommentarer:

Isas Trädgård sa...

Ser jättegott ut !!
Indiansocker är nytt för mig - vilken sorts socker är det ?
Jag är ju allergisk mot både vetemjöl och ägg - får se om jag kan hitta någon ersättning när mina rabarber mognat.
Ha det så gott !
Kram/Isa

Drömgården sa...

Indiansocker är ett lite hälsosammare val som egentligen inte smakar så sött, påminner lite om farinsocker i smak. Man kan byta till råsocker om man vill eller köra ihop mängden och använda vanligt vitt socker.
Ägg och vetemjöl är det värre med. Kanske bäst att göra en annan variant på kaksmeten som inte innehåller de ingredienserna, och istället bara ta som inspiration att smaksätta med rabarber och kanel... ;)
/Kitty

♥Min Eden♥ sa...

Mums filibabba... och fin brush också :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen