söndag 7 december 2014

Solsken och naturskafferiet

En solskensdag i advent, ni vet vad det betyder inför sommaren! 
Efter att jag legat inne hela fredagen så var det så skönt att dra på sig vinterjackan och stövlarna och gå ut en sväng.Att en gran i en burk kan ge sånt intryck! Jag gillar verkligen gran! Har jag sagt det innan??!
Tummen upp för skogens guldkorn!Konservburken som jag slog full av hål, för att använda som lykta, har blivit härligt patinerad med lite rost.Återigen dags för en tur i skogen!
Egentligen så är det den fina tunna grönmossan som passar sig bäst till det jag ska göra. Det är lätt att använda om man t.ex. ska klä in en krans, ram eller täcka ytan i krukan vid plantering. Det finns inte i min skog, så denna mossa (kanske den kallas kuddmossa?? Har inte riktigt koll..) kommer att funka helt bra till det jag ska pyssla ihop.

Jag har tagit mossan fläckvist. Snyggt, jag vet! Det tar nämligen några år för mossan att växa tillbaka, så tänk på de innan ni länsar helt!

Är man inte skogsägare och kan gå i eget skafferi så bör man fråga lov av markägaren innan man plockar!


Ett annat fint pysselmaterial, som inte alltid är så snyggt på själva trädet är torkade lavatäckta grenar. 


Tall. 
Ett otroligt bra val när du vill göra dekorationer inomhus. De barrar inte som granen!


Och den hederliga finländska blåbärsriset
Även detta ett material som håller sig lika fint inne som ute! Grånar en aning i färgen, men håller sin form. stabil att sticka ner både i krukor och stickmassa, men kan även användas i buketter, kransar och andra arrangemang.


Så har vi kommit till den vackra Linnean
En växt som var helt obekant för mig innan jag började i trädgårdsskolan. Jag blev helt förälskad i den när vi var och samlade Linnea i skogen innan ett binderiuppdrag. 
Blev både lycklig och förvånad när jag upptäckte att vi har massvis med Linnea här på tomten! Den finns överrallt i våran skog, och jag har inte sett den!!!
Den går med långa löpare och trivs bra i rätt mossig natur. Den går att använda som deoration och i buketter och arrangemang. Visst torkar den om den inte är i vatten, men hålls rätt så fin.


Efter att jag samlat mitt material avslutade jag med att dra upp en liten gran. Den har inget med mitt arrangemang att göra, men ska få stå i en stor glasflaska där inne.


I nästa inlägg ska ni få se mitt arrangemang. 
Min adventsljusstake. 
Hann iallafall få den gjord innan den andra advent! Bättre sent en aldrig!

En skön söndag på er!


Kitty

2 kommentarer:

Essi Moring sa...

Jag måste bara fråga, vad är det för hus? :) Liknar exakt på ett sånt hus som jag och exet byggde för några år sedan..

Drömgården sa...

Det är Älvsbyhus, modell "Luonnotar"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen