tisdag 25 oktober 2016

Vacker på senhöst del 1

Idag när jag kom hem från jobbet lyste solen i trädgården. Jag slängde in väskan, grabbade tag i stativet och kameran, sen gick jag ut tillbaka!

Det gäller att ta var på de soliga dagarna. Snart är det kallt och kanske snö på marken. Jag har en hel del trädgårdsjobb kvar, men idag ville jag bara njuta, inspektera och framförallt fotografera.

Det första jag drogs till var växterna som fortfarande är vackra, även om dragerna kryper under minusstrecket titt som tätt. De vintergröna och de med höstfärg, som fortfarande har bladen i behåll. Det finns faktiskt en hel del växter i trädgården som ser ut att inte ens ha ändrat fastän vi är inne i en kallare period. De växterna förstår jag att uppskatta nu, för nu är det deras tur att sticka ut ur mängden.

Det fanns så många att fotografera, så jag får göra inlägget i två delar!

Geranium sanguineum var. stratium, Mattnäva, med sin vackra höstfärg
Höstens vackra färger!
I bakgrunden aroniahäck, i framkanten rödbladig smällspirea 'Diabolo' och det gröna gräset är Tuvrör, Calamagrostis 'Karl Foerster'. De höga axen har torkat, men gräset är fortfarande grönt!


Ett annat vackert gräs, som är lika vackert som mitt på sommaren, är Randgräs, Phalaris arundinacea 'Picta'. Tacksamt gräs, men tänk på var och hur du planterar det. Tar snabbt över och sprider sig in i andra växter om den inte begränsas!I entrérabatten är det inte många växter som glänser mer...
En perenn som jag har flera av utmed kanten är Krypblågull, Polemonium reptans 'Stairway to heaven'. Vackert grönvit brokigt med rosa skiftningar i bladen. Ser lika ut tills den täcks över med snö. Blommar på våren, men den blammar faktiskt nu som bäst också... öööh...Krypblågull, Polemonium reptans 'Stairway to heaven'. 
I det gamla stenpartiet grönskar Rosenbräckan, saxifraga arendsii, och fyller ut mellan stenarna. Vintergrön, blommar tidigt på våren. Lika trevligt att se dess gröna kuddar på våren när det är grått, som nu på hösten när det mesta vissnat ner runtom den.Hechera, Alunrot, och Heucerella, Klockvippa, är två växter som förtjänar att stå på flera platser runt om i varjes trädgård. Håller vintergröna blad, som sedan vissnar ner på våren när den får nya. Trevlig att titta på när snön smälter bort och trevlig på hösten. Dessutom är de fina att ha i buketter och arrangemang. Försök googla/pinteresta "alunrot krans" så får ni se något fint och inspirerande!Den rosa Axveronikan, Veronica spicata 'Rotfuchs', har fått två fröplantor som blommar i mörklila. Båda sorterna blommar ännu!

Något som också blommar är höstkärleksört!
Har flera varianter av den, här kommer några.

Sedum 'Herbsfreude'

Sedum 'Matrona'
Efter den långa hösten ifjol kom Julrosen, Helleborus, på att den skulle blomma på nyåret istället för våren!
Sen blev det smällkallt på bar mark! Ingen lyckad kombination... På våren var den helt brun och vissen, även om de ska vara vintergröna. trodde att den slängt in handuken, men nej! Nu står den här igen, och blomknopp har den också!


Nåja, det får räcka!
Del 2 får ni se imorgon!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Meta sa...

Vad härligt att komma hem till en så fin fägring. Det kan du njuta av länge när vintern kommer.
Ha nu en fin mitt i veckans dag i morgon
kram Meta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen