onsdag 26 oktober 2016

Vackert på senhöst del 2

Även om det finns en hel del vissna och bruna blad på norrhörnet, så finns här faktiskt rätt så mycket sevärt ännu. Jag är så nöjd med det här hörnet, som var årets stora projekt.

När jag nyss satt och redigerade bilderna så kom maken och såg dem. Han stod tyst en stund och tittade, sedan sa han: "Det blev nog faktiskt riktigt bra det där." och så gick han vidare...


Här ska jag putsa upp och vända jorden ännu, för det finns lite mossa här efter att jag haft gräsklipp mellan de nyplanterade växterna. Det är bra mot ogräs och håller jorden fuktig samtidigt som det gödslar, men vi har mossa i gräsmattan... och det syns nu.


De små plantorna av ormöga, Omphalodes verna, är riktigt frodiga och fina nu. Blommar med små gulliga blå blommor på våren och trivs i skuggiga lägen. Den blommade faktiskt en gång till här på senhösten...


En nykomling i min trädgården är en sort av Rödbladig smällspirea, Physocarpus opulifolius 'Tiny Wine', som har mindre storlek på både bladen och buskstorleken. Den blommar i svagt vit-rosa på försommaren.

Smällspirea varierar i bladfärg beroende på växtplats, jordmån, årstid, väderlek och plantans utvecklingsstadie.


En ganska lyckad kombination med växter som håller sig länge fina på höst-vintern:
Alunrot, fläcklungört, spetsmössa och rödbladig smällspirea.


Lungörten har så fina blad ännu, lite har den lagt sig, men inte ändrat destu mer.
Blommar i rosa och blått på våren.
Hör till medicinalväxter och ansågs vara bra mot lungsjukdomar och astma mm.

Fläcklungört, Pulmonaria officinalis

Spetsmössa, Tiarella cardifolia, får vackert rodnande höstfärg. De har växt till sig jättebra. Varje planta jag köpte delade jag i 2-3 delar innan jag planterade ner dem i rader utmed gången. Nu är de 2-3 gånger större än ursprungliga plantan!


Blick över bakgården från stengången på norrhörnet.


En klockvippa (påminner om Heucherella 'Golden Zebra') som jag köpte som namnlös. Älskar bladmönstret och dessutom blommar den fint i rosa. blomningstiden är på våren, men den fick för sig här nyligen att den skulle blomma på hösten också. (Inlägg om det här)


Nedan ser ni en variant av en rosa blommande klockvippa (Heucherella 'Viking ship') och en rosa blommande Spetsmössa (Tiarella, namnlös). Båda har liknande växtsätt och marmorerat bladmönster.


Den vintergröna Hasselörten tar sig. En marktäckare som trivs bäst i skugga. Det är nyköpta plantor jag har, så de har inte spridit sig så mycket än. Tanken är att de ska få täcka in hela udden där rabatten slutar, som en matta runt Funkiorna (Hosta) som är planterade där.

Hasselört, Asarum europaeum
Det var stor del av växterna på norrhörnet.
Men det tar liksom inte slut... kommer ett inlägg till...

Ni som vill, och ännu inte gjort det, fram till den 28.10 är det möjligt att rösta fram bloggar i olika nomineringskategorier till Galan. Sen när nomineringen är avgjord så öppnas en ny röstningsomgång som kommer att avgöra vinnarna. Man kan rösta i en eller flera kategorier, det är fritt att lämna blankt där man inte har någon kandidat.
(Klicka på texten för att komma till inlägget)

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen