måndag 13 februari 2017

Att hitta en hälsosam väg...

Sista veckan som sjukskriven efter min operation. Tiden har flugit förbi (jag som trodde att jag skulle riva väggarna innan 4 veckor passerat) och efter 3 veckor känns det som om jag varit hemma i 1 vecka! Handen är inte helt bra ännu, så jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är nervös över hur den ska vara iskick nästa vecka då jag återvänder till jobbet!

Något som jag verkligen försökt göra under sjukskrivningen är att äta hälsosamt!

Något jag haft svårt att hålla bort är bröd. Jag älskar bröd... Det är lätt och enkelt att fixa en god macka när man är hungrig.. men det är inte bra för mig. Det har varit en utmaning att få i sig en hälsosam frukost, då jag egentligen vill ha en smörgås (vilket jag äter nästan dagligen, åtminstone någongång under dagen).
Jag försöker att äta smoothies, naturellyoghurt med nötter/frön, ägg, bananplättar med blåbär och liknande.


Jag har inte ätit godis på 5 veckor, undviker all typ av bakverk och försöker ha mera grönsaker och protein på tallriken och mindre av potatis/pasta. Att tänka mer ren mat och mycket färg.

Dagens lunch blev en sallad som påminde om vegetarisk ceasarsallad blandat med tomat-mozzarella och massor av färsk basilika. Den blev jättegod och fräsch!
Tallriken till höger är stekt kyckling med wokade grönsaker (morot, paprika, fänkål och cashew), lite ris och en stor knippe microleaf mix som sallad. En middag som var väldigt omtyckt av alla i familjen.


Oj vad jag längtar efter att dyka in i köksträdgården och skörda massor av egenodlade godsaker till familjens måltider! Det känns i luften som att det närmar sig, åtminstone närmar sig såtiden, skörden ligger nog en bit bort ännu.

Motion...
Motion är något jag måste få in mera av! Det blir en del promenader och lite lätt jumppa hemma som inte kräver att jag stöder på handen eller håller i något, alltså rätt så basic... Längtar efter att kunna ta i riktigt ordentligt och göra ett svettigt pass, men jag kommer dit, så småningom.

Jag märker att jag inte rör på mig lika mycket på dagarna som då man är på jobbet. Även om jag försöker äta hälsosamt, så kompenserar det inte vardagsmotionen och träningspass. Jag skulle så gärna skaka av mig en del av min vikt, men det sitter hårt nu. Får nog dra lite hårdare i tyglarna och plocka bort mer kolhydrater från min kost om jag ska komma någonvart... Och givetvis öka på motion och träning.

Jag har gjort en stor resa i mitt liv, för inte så många år sedan...
Det var året jag fick stressymptomer och började ta tag i min hälsa.
Utan att banta gick jag ner 34 kg med hjälp av rätt kost och massor av träning!
Under de senaste två åren har jag tyvärr dragit på mig största delen av vikten igen. Det skär mig i hjärtat bara att skriva det, men det är sant! Allt hårt jobb är bortblåst! Det hela började när mina handleder pajade hösten 2014 och den ena saken efter den andra hindrat mig och som fått min motivation att tryta. Nu har jag ena handen opererad och den andra handen sparar jag till senare iår. Men nu ska jag hitta ljuset i tunneln!
(Inlägg om min viktresa hittar ni här)

Vardagsmotion och träning är något som kommer automatiskt i samband med våren, iallafall som trädgårdsmästare!
Det är ett fysiskt jobb innan hela trädgårdsbutiken är städad och fylld med växter! Och så är det ju fritiden också, som även den spenderas i trädgården. Det ska räffsas, grävas, rensas och bäras krukor och jordsäckar...
I år har jag även min odlingslott (ogräsåker) på över 200 kvm som ska fixas. Innan vi fått åkermarken att bli en lott med odlingsbäddar så kommer det att gå åt massor av kalorier! Yes yes, ser framemot att hugga i.

För de som inte märkt, så går trädgård och mat ganska sida vid sida, åtminstone ifall man gillar att satsa på odling också och inte bara prydnadsträdgården. Sedan skadar det inte heller att man är både kock och trädgårdsmästare, det gifter sig bra att ha de två yrkena som intressen.

Puh!
Alltså det här inlägget som skulle handla om mat och hälsosammare val i vardagen blev som ett slag i magen och plötsligt skrev jag om mycket djupare saker än jag hade planerat. Det var inte alls meningen, men nu blev det såhär...

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Nina sa...

Heja Kitty! Du har klarat det förr, så du kan klara det igen! Hoppas bara dina handleder låter dig jobba och träna så mycket du vill nu, och då du fått den andra fixad.

♥Min Eden♥ sa...

Ja, om det är någon ska klarar det så är det du, Kitty! Jag vet hur det känns, man VILL så mycket, och vilken frustration sedan om hälsan sätter käppar i hjulet... Men som vanligt kommer du igen, "stronger than ever" :D Vi syns o hörs snart, kanske på måndagsmötet...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen