torsdag 23 februari 2017

Chili- och paprikafrön sådda

Så är man igång!
Har på flit dragit ut på tiden innan jag sår mina första grönsaker, bara för att jag vet hur panik det nästan blev förra året. Då hade vi en lång och kall vår, mina plantor växte sig nästan för stora i inomhusförhållande och jag bara väntade på vädret som skulle tillåta mina plantor att flytta ut.

Enligt min så-dagbok så sådde jag både chili och tomater den 8:e mars förra året.
Nu sådde jag chili och paprika 21:a februari, men tomaterna kommer jag att så nångång runt 10:e-15:e mars. Jag miste flera tomatplantor förra året, (de fick nån sjukdom tror jag) de vissnade bort... Tror att jag hade kunna rädda dem ifall jag hade tagit ut dem, men det var på tok för tidigt, och vi hade ett tufft vårväder.

Jag hoppas att utrymmet jag håller på att skapa ska ge starkare växter iår.
Som ni vet så rensade vi ur förrådet för nån vecka sedan och hämtade hem en frys för mina kommande skördar. Bordet som finns i förrådet ska jag ha som uppdrivningsbord. Förra helgen åkte jag iväg till grannstaden och köpte armatur, lysrör, krokar, kedjor och kablar...
Nu ska här monteras växtbelysning med ställbar höjd!
Vi har dessutom skaffat ett mindre värmeelement som gör att jag kan reglera temperaturen i förrådet, för att ha optimal temperatur för plantorna. Nätterna kommer bli lite kallare än dagarna. Nattetid då belysningen är av och rummet är mörkt, då behöver också växterna en lägre temperatur för att inte ränna iväg på höjden.
Nu hoppas jag att det ska bli ett riktigt bra uppdrivningsår!


Sorterna jag sådde denna vecka var en ampelpaprika (små chilifrukter) som heter 'Sweet sunshine', En paprika för odling på friland som heter 'California Wonder' och samma chilipeppar som jag hade förra året, 'Piment d'Espelette' som också är passande för frilandsodling.

Jag började med att fukta jorden. I bottnet av tråget har jag ett lager plantjord och på toppen en magrare jord som passar att så i. Jag använde ett annat brett för att platta till jorden innan jag plockade ut mina frön. Då jag odlar tre sorter i samma tråg, som bara har några frön per påse, så sår jag dem i rader för att de inte ska blandas. Eftersom jag fuktade jorden innan så behöver jag inte vattna på sådden direkt.


Jag använde min microleaf-box till uppdrivning. Eftersom jag bredsår så behövdes bara en box nu, så jag har en box till tomaterna och sedan den sista boxen till något annat. Den är praktisk eftersom bretten står på ett fat med höga kanter som fungerar perfekt för underbevattning, dessutom har alla brett ett eget lock istället för ett stort. Det fungerar bättre med separata lock när man sår på olika tidpunkter, då plantorna är i olika stadier och behöver olika mycket luftning.

Jag har täckt med en tunn yta jord ovanpå fröna och sedan ett lager vermiculite.
Vermiculite skyddar bl.a. mot sjukdomar och svampangrepp i jorden, men håller även såytan fuktig. Vermiculite är ett vulkaniskt material som har många goda egenskaper. Känsliga frön kan täckas med endast vermiculite, exempelvis sådana som riskerar att smittas av groddbrands sjuka.


Skyltarna gör jag av yoghurtburkar, som jag sköljt ur och klippt upp.
Blyertspennan vill inte riktigt ta på den glansiga ytan, så jag har skrivit med vattenfast tusch. Pennan jag har är inte UV beständig, så man får hålla koll sedan så att texten inte bleknar bort innan man hinner bättra på den. Sådder som bara står ett par veckor innan utplantering är det ingen panik med.


 Jag skrev färdigt skyltarna för tomaterna som ska sås om ca 2-3 veckor, men av bara farten skrev jag in samma sådatum på alla pinnar... får korrigera sedan då jag ser vilken dag de blir sådda.

HÄR finns ett inlägg som jag gjorde förra året om mina enkla och billiga skyltar.

Jag är så otroligt sugen på att så mera, men det är för tidigt ännu. Får planera och fundera istället. Skulle man ha ett växthus så skulle jag nog starta upp tidigare, men jag måste påminna mig själv om att allt jag driver upp ska rakt ut på friland...
Ett bra tips är att göra en så-plan, så att man vet vilka veckor man ska så sina frön.
Som denna vecka skulle jag så paprika och chili, andra veckan i mars ska jag så tomater osv.. Vissa grönsaker behöver ju bara nån vecka på sig, så en del försår jag i april-maj (speciellt då det kommer till de frostkänsliga som har sen utplantering).

Jag har även ett häfte där jag skriver upp datum när mina frön blir sådda, när de gror, när de skolas om och när de planterades ut. Gjorde det förra året också (till en början, men glömde skriva in de sena försådderna).
Det är bra nu inför vår lapplandsresa, jag vet ungefär hur stora mina chiliplantor kommer att vara när vi åker, och kan reglera luftning, belysning och temperatur efter det.
I min sådagbok läste jag att de grodde på 7 dagar och omskolades 8 dagar senare. Där stod även vilken jord jag använde och storleken på krukorna. Har även antecknat när jag började ge gödsel och hur mycket jag gav.
Utgående från det kan jag nu planera ungefär när dessa moment kommer att ske iår.

I år ska jag försöka anteckna allt jag sår första omgången. Det är ju bara så praktiskt när man kan bläddra tillbaka till tidigare år och se hur man gjorde då.

Har ni börjat så mycket? Har ni sått alls?

Nu ska jag redigera en film... Vad den handlar om får ni se snart! Det blir en serie i två delar, och jag kan avslöja att det är relaterat till det jag skrivit idag...

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Bellas Lantliv sa...

Jag har sått chili, basilika, kronärtskockor och paprika. Visst är det bra att skriva ner när man sår, roligt att kunna gå tillbaka och läsa också.
Lycka till med odlingarna! ��

Nina sa...

Jag har nog sått åxå.. chili, paprika, flera olika perenner, gyllenbär/kapkrusbär,lök å gräslök sen några plantor som ska till varmbänken å.
Två sorter tomat åxå som passar i soligt fönster alt. på glasterrassen.
En hel del alltså ��
Suveränt med sådagbok, i år har jag antecknat noga men förra året började jag bra men sen lämnade det..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen