fredag 10 februari 2017

Blommig fredag: I år ska jag...

Så har vi fredag då igen. Veckorna tickar förbi och vi är snart halvvägs in i februari.

Att vara halvvägs in i februari betyder också att jag snart ska börja så mina grönsaker och lite blommor på friland, men även inomhus som ska förkultiveras.

Blommig fredag har temat "i år ska jag..."
Och för mig kommer detta att vara ett år då jag satsar mycket på odlingen. Att odla fram grönsaker till familjen, lära sig ta hand om skörden, både som färskvara och som ska förvaras en längre tid, för att kunna avnjuta egenodlade grönsaker under vintern också.

I lådan med vintersådd fanns en del spenat och rädisor skördeklara redan i mitten av maj, då jag sådde samma sak pånytt! Vanligen sår jag allt mellan mitten av maj-mitten av juni. Vintersådd gav tidigare skörd och möjligheten att plantera in mera vartefter jag skördade bort. Övriga grönsaker i lådan är romersk sallad, sommarmorot och dill som blev klara lite senare.

I år ska jag satsa mera på mängden, men även variation i utbudet när jag ska skörda både i köksträdgården och på odlingslotten.

I år ska jag också få in mera grönsaker i familjens kost. Vi äter nog en hel del sallad och grönsaker i maten, men jag vill introducera ännu mera gröna godsaker för barnen. Det finns så mycket kroppen tackar oss för, bara vi ger den sådant som den behöver och mår bra av.

Skörd av rädisor 21 maj (sådd mitten av mars på friland)

I år ska jag testa att odla potatis!
Låter rätt basic, i know, men det är något jag inte gjort tidigare pga utrymmesbrist.
Ifall jag lyckas, har jag tänkt testa olika varianter hur jag kan förvara potatisen, samtidigt som jag gör snabba alternativ för kommande måltider. Nämligen att både tärna, skiva och klyfta potatis som ska förvällas och frysas.

I år ska jag göra ännu mer gurksallad, devils jam, sylter och inläggningar.

Homemade devil's jam, Djävulssylt/ Diablesylt.. finns många namn och varianter. Recept

I år ska jag även testa nya sådd- och odlingsmetoder för att förlänga säsongen och få ut så mycket skörd som möjligt från mina odlingsytor.

Har jag någon plan på hur jag ska lyckas med detta då?
Jo, till viss del har jag nog det, men inte en vattentät sådan. Det är väl att testa sig fram, hoppas på lyckat resultat och lära sig av misstagen då det går sämre.

HÄR kan ni kika på en grovskiss av odlingslotten.
HÄR är odlingsplan för köksträdgården och lite om vintersådd på friland och i plastbackar.
HÄR finns inlägg om hur jag grupperat mina frön och när/hur jag tänkt så dem.

Odlingslådor i min köksträdgård
Listan på vad jag ska göra i år kunde göras hur lång som helst, men jag besparar er det. Ni får följa med och se hur det går.

Mer blommig fredag på bloggen Bland rosor och bladlöss!

Ha en bra helg!

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

4 kommentarer:

Nina sa...

Mycket arbete, men tänk vilken underbar lön för mödan! Det ska bli roligt att se hur din lott blir. Frysa potatis skulle vara supersmart!

Rost och rädisor sa...

Härliga planer och tänk så mycket gott och nyttigt det blir till familjen.
Lycka till med potatisen!
/Anette

Trädgård i Torslanda sa...

Vilken fantastisk köksträdgård du har med alla lådor. Önskar jag hade mer sådan yta. Bra med en plan när man ska odla mycket.
//Helene

Min Lilla Kokvrå sa...

Djävulssylt låter spännande. Måste provas!

//Birgitta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen