onsdag 8 februari 2017

Knopparna sväller mitt i vintern!!

Ett exempel på något som inte är så bra för tillfället, det är knopparna som sväller på äppelträden! När vädret är så milt och solen lyser på med sina värmande strålar, då kan växterna missta sig och tro att våren är på intågande. Man kan se hur de utvecklas! Det är nästan så man kan höra ljudet av de svällande knopparna.

Det är nästan så att det gör ont...

Är det knopparna till äppelblommen som börjar på, och sedan fryser, då kan vi kyssa äpplena hejdå iår!


Där i den vita bakgrunden, förbi astilbens fröställningar, kan man skymta de krypande buskarna Ribes glandulosum, Kryprips (dvärgrips).På bilden ovan ser de rätt små ut (för att största delan är under snön) men de bredde faktiskt ut sig riktigt långt under säsongen, fastän jag hade klippt den rejält. De har en tendens att skjuta iväg en meter långa krypande grenar, så de behöver snaggas i princip varje vår (de första åren) för att förgrena sig och bli täta.

Krypripsen hör till en av de tidigaste buskarna i hela trädgården!
Otroligt tacksam, snabbväxande, tidigt grönskande och härdig växt, som dessutom har vackra små vita blomklasar på våren och skiftande höstfärg.

Kryprips 20:e april 2016
På bilden under ser man hur knopparna har börjat utvecklas!
Visst  är det trevligt att se livet i växterna... lysande röda knoppar... men inte nu! Vi vill ju inte att de ska frysa bort och skada växten. Den är så pass härdig, så jag tror att den klarar av det (hoppas jag iallafall), men ifall knopparna fryser nu så dröjer det nog längre innan den blir vacker på våren! Eller så kanske man får klippa ner den nästan helt för att de ska komma igång med nya knoppar...


Ribes glandulosum, Kryprips (dvärgrips)
Kolla inlägget från 6: maj 2016 så får ni se hur frodigt grön de är innan  de andra buskarna och träden knappt vaknat.
Inlägget från 27:e oktober 2016 visar er höstfärgerna och hur mycket den bredde ut sig under säsongen.

Bra att tänka på när vårsolen börjar värma:

Allmänt på våren så är det bra att skydda en del växter för vårsolen, men även vårvindarna. Många tror att det är kylan man skyddar mot på våren, men det är oftast solen som gör skada åt växterna, speciellt när det ännu är tjäle marken. Det är inte bra för växten att börja vakna till liv när det ännu är fruset och rötterna är i vila.
Några exempel på växter som mår bra av skydd på våren är barrväxter, tujor och rhododendron.
Snart är det dags att dra skyddet på dem om man inte gjort det, för nu börjar man känna hur vårsolen redan värmer.

Rosor är ett exempel på sådana som man skyddar för att grenarna inte ska frysa bort.
Det finns olika alternativ hur man kan skydda dem, men det ska göras först när det blir kallare och marken fruser på, annars kan de få för fuktigt och mögla. Åren vi har mycket snö så kan man skyffla upp snö så att det täcker in buskarna, eftersom snön isolerar så kan det räcka till (beroende på härdigheten förstås).
Jag har själv sett tydligt vissa år på mina buskar hur mycket snö vi haft (jag är nämligen otroligt slarvig med att täcka mina rosor). Vissa år då vi haft jättekallt och lite snö så kan grenarna bli mörka hela vägen ner. Då är det att klippa ner busken och vänta på att den skjuter nya skott. Andra år, då vi haft snö innan kölden slagit till, så kan man se på grenarna hur högt upp snön nått. Allt där under är grönt och allt ovan "snögränsen" är svart. Då är det att klippa bort allt som är frostskadadt tills det når friska grenar, sedan sköter busken resten.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen