torsdag 2 februari 2017

Tips inför sådd

"Hej! Har tänkt så från egna frön för första gången i mitt liv, men eftersom jag är nybörjare så vet jag inte hur och när. Kunde du inte göra ett inlägg för nybörjare, vad man bör tänka på, vilken tidpunkt man ska så sommarblommor osv? Tack för inspirerande sida! :) mvh Mia"

Jag blev frågad om jag inte kan göra ett inlägg om förkultivering och frösådd för nybörjare och vad man behöver tänka på. Att driva upp egna plantor är självklart mer ekonomiskt än att köpa ifall man ska ha stor mängd. Ska försöka lista upp lite tips och råd.

Kan börja med boktips.
Det finns ju massvis av böcker, beroende på vad det är man vill odla. Två som jag dyker i titt som tätt är Sara Bäckmos bok om Skillnadens trädgård (skrev en recension på den tidigare) och Ulla Hasselmarks Fröbok.


Men det finns saker man behöver ta i beaktan.
Det finns så många olika växter man kan driva upp själv från frö, men även många olika element att tänka på beroende på vad det är man ska odla.

För att göra det lite enklare delar vi in det i kategorier:

1. Grönsaker

2. Sommarblommor

3. Perenner

Hur och när man sår är väldigt individuellt för olika frön, men det finns vissa ord man kan leta efter i beskrivningen på fröpåsen.
När det kommer till grönsaker, speciellt sallad, så är ordet trögblommande väldigt viktigt. En trögblommande sallad är en sort som inte går så lätt i blom. Gå i stock, är ett annat ord för grödor som går i blom. Vissa kan gå i stock om de sås för tidigt, och vissa ifall man sår mitt i sommaren när det är varmt.
En annan viktig sak vid sådd är temperatur, speciellt när man driver upp växterna inne. Frön kan kräva olika temperaturer vidd sådd, när den gror och vid tillväxt. Sedan har vi ljuset. Läs på påsen om fröet är mörkesgroende eller om det ska stå ljust.
När det kommer till blommmor så är ordet stratifiering viktigt. Stratifiering är en köldbehandling som innebär att man sätter sådden i kyl för en viss tid, kan handla om dagar eller veckor. En del frön måste köldbehandlas en gång eller flera för att över huvudtaget gro.

1. Grönsaker

När det kommer till grönsaker så kunde man också dela in i ytterligare några kategorier angående såtiden. En del frön är nämligen extremt köldtåliga.

Vissa grönsaker kan man så redan på hösten för att ge en tidigare skörd följande säsong, exempelvis palsternacka, morot, havrerot, svartrot, persiljerot, persilja och dill. Rotsaker som ex. palsternacka och morot kan inte förkultiveras och planteras ut, eftersom de inte vill att man rör rotsystemet, därför ska de alltid sås direkt på den plats de ska växa.

Man kan även så en del frön på vintern. En odlingslåda är ett bra alternativ för vintersådd, eftersom det är enkelt att täcka med ett lock, men det går även med bäddar. Då tar man bort snön, breder ut ett lager med jord och sår sina frön som normalt. Sedan slänger man på snö (som sedan kommer att fukta jorden när den smälter) och täcker med ett lock (ex. en träram med plast faststiftat). När fröna tycker att jorden nått en bra temperatur närmare våren så gror de. Bra exempel på detta är sommarmorot, spenat, sallad, en del kålsorter (ex. pak choi och tatsoi), dill, persilja, rädisor m.fl.

Jag har skrivit om vintersådd tidigare, klicka på inlägget "Odlingsplan och vintersådd" för att läsa mer och se filmklipp.

De ovannämnda grönsakerna kan även sås tidigt på våren. Här är det viktigt att läsa på fröpåsen eftersom en del grönsaker kan gå i stock om de sås för tidigt. Det gäller även vissa morötter och salladssorter.

Trögblommande sorter ger skörd under en längre tid och blir inte så beska. De tål även värmen bättre på sommaren. Vissa salladssorter går lätt i blom när det är varmt, de passar bättre för tidig sådd. Exempelvis Rucola och spenat går lätt i blom om de sås för sent på försommaren.

Sedan finns även en del snabbväxande guldkorn som man kan så tidig vår eller vinter, men även på sensommaren (typ i juli/början av augusti). Då får man en tidig skörd på våren och sedan när de sås i mitten/slutet av juli så hinner man få en till skörd innan vintern. Några exempel är rädisa, spenat, machésallad och portulak.Vinterportulak sår man i juli/augusti, men trädgårdsportulak kan man driva upp och plantera ut tidig vår.

Så finns det förstås en del grönsaker som behöver förkultiveras. En del av dem kan man både förkultivera och så direkt, men exempelvis kålsorter är bra att förkultivera för att snabbare få stora starka plantor som kan stå emot exempelvis angrepp av kålmalens larver.
Näringskrävande grönsaker som exempelvis kål- och lökväxter kan man med fördel så i en jord uppbyggd av två lager. En näringsfattig jord överst (ex. såjord) och en mer näringsrik jord i botten. Det gör att plantan orkar komma igång bättre och man behöver inte skola om lika snabbt ifall men bredsått i tråg. (men bredsådd menar jag att man strör ut frön på en jordyta.)

En del fröpåsar visar att man ska direktså på friland, som exempelvis rosensallad som på bilden nedan. Den här kan jag ändå rekommendera att driva upp innan, det ger ett bättre resultat och den börjar snabbare knyta sitt salladshuvud. Även om mina plantor drevs upp jyst innan utplantering, så blev den snabbt mycket större än de som direktsåddes på samma plats.

Rosensallat
Att så en del av fröna direkt på växtplatsen och samtidigt plantera ut småplantor av samma gröda ger också en spridning på skörden, samtidigt som det inte kräver att du måste så så många plantor inomhus ifall du har utrymmesbrist.

Chili, paprika och tomater behöver också förkultiveras. Det ser man även tydligt på påsen, eftersom den saknar den gröna linjen för direktsådd. Den bruna linjen visar att förkultiveringen rekommenderas i januari-mars för att de ska hinna växa så långt som de behöver. I texten ser man exakt vilka temperaturer de vill ha när de gror och även för utplantering.

Chilipeppar 'Piment d'Espelette'
Det kan även gå att vinterså tomater i kalla växthus, sålänge det inte drar på nån köldknäpp sen. Har inte testat det själv, men jag vet de som har (med blandat resultat), men det skulle vara intressant... sedan då jag äger ett växthus alltså.. 😉

Bönor och ärter går bra att så direkt på friland. Blötlägg fröna ett par timmar och pilla ner dem i jorden. Dessa behöver man dock vänta med eftersom bönorna vill ha ca 12 grader i jorden och ingen nattfrost. Jag läste någonstans att någon brukade så bönorna parvis, eftersom fåglarna ofta for iväg med det ena fröet, men kan inte säga att jag haft något problem med det.
Jag brukar ofta driva upp ett par bönplantor, bara för att få en snabbare start då de väl tål att växa ute. Har man en växtplats där vinden slipper på så är det bra att inte driva upp för stora plantor, då kan de blåsa sönder. Härda dem gärna innan utplantering.


2. Sommarblommor

Själv odlar jag ganska lite sommarblommor, och de jag odlar sår jag ofta direkt på friland. Bra exempel är ringblomma, klint, rosenkrage, solros och många fler, men de är sådana man kan hitta i min köksträdgård.
Rosenskäran kan ibland vara ganska sen i blomningen ifall det varit en sämre sommar. Därför kan den med fördel förkultiveras inne först.

Rosenskära
Vissa behöver man dock driva upp inomhus för att få starka och fina plantor. En del går säkert att direktså, men det kan hända att de inte hinner växa till sin fulla storlek eller att de inte hinner blomma, eftersom här uppe i norr har vi en ganska kort säsong.
Enkla sommarblommor att börja med är exempelvis Tobaksblomma och tagetes. Självklart finns det många, men de gror fint och är enkla att driva upp. Båda passar fint både i kruka och på friland. Bra tips med Tagetes är att toppa plantan för att få den buskigare. Toppen kan man använda som stickling för att få ytterligare plantor om man vill. Tobaksblomman har hög grobarhet och behöver inte toppas. Februari är en bra såtid för dem. Lobelia är en vanlig kantväxt i mångas sommarplanteringar. Lobelian är också rätt enkel att driva upp, men dränk den inte. Det är viktigt att toppa ett par gånger för att lobelian ska bli buskig och fin. 

Så har vi ju även sommarblommor med frön som tål att stå kallt. De kan man exempelvis driva upp utomhus på vintern i plastbackar. Det är ett bra alternativ för den som har utrymmesbrist inne, eller helt enkelt ingen optimal plats att driva upp plantorna på. (en film om detta kan man se i länken ovan "odlingsplan och vintersådd"). Bra exempel som passar för denna typ av sådd är blåklint, ringblommor, solros, paradisblomster, lejongap och rosenskära, men även andra sommarblommor. Ett enkelt tips på hur man ska veta vilka som kan sås på detta sätt är att fundera vilka som frösår sig själva på hösten. Det som självsår sig på hösten kan även vintersås i backar, eftersom deras frön tål kylan, och vissa kräver kylan.

På Skillnadens trädgård finns många bra klipp av Sara Bäckmo. Klippet nedan visar hur man kan förvara sådden i plastbackar när de är stora nog att skolas om.


3. Perenner

Perennerna är kanske de som kräver mest när det gäller att driva upp egna plantor. Jag brukar faktiskt inte driva upp mina från frön, av två orsaker. Den första orsaken är att jag inte haft optimala förhållanden för riktigt bra förkultivering. Den andra orsaken är helt enkelt att jag inte har tålamod att vänta tills plantan är stor och fin. Jag vill ju ha den stor samma år jag planterar ut den...

Här kan det variera en del på hur man ska gå tillväga. Ganska många ska stratifieras, vissa behöver man kanske börja på med redan runt december-januari, andra kan räcka med start i februari. Många frösådda perenner blommar inte första året, en del av dem kan ta flera år på sig innan de blommar.

Det finns ett utbud med frösådda perenner som blommar redan första året, men då ska man verkligen komma igång i tid. Enkla att lyckas med är exempelvis Aklejor och Stjärnflocka, men något att tänka på att de som är enkla att så, är ofta de som enkelt frösår sig själv. Känn växten innan du driver upp fleråriga plantor, så att du vet hur den uppför sig i blomrabatten framöver.

Man kan ju även så på friland, men sådana frön som tar lång tid på sig att gro kan vara bra att så på en annan plats, och sedan flytta in dem i blomrabatten, ex. i en pallkrage, gärna i rader. Varför man sår dem på en mer "kontrollerad/avskild" plats är helt enkelt för att man har lättare att följa med när de kommer upp, vad som är ogräs och vad som är den sådda växten. En del kan ta månader för att gro. Det är lätt att de åker med när man rensar ogräs om de är utspridda i blomrabatten, speciellt när det handlar om frön som tar lång tid på sig. Plantorna får gärna stanna kvar i lådan första året och planteras på sin ämnade plats andra året (vårblommande kan flyttas efter blomning).
Att tänka på vid sådd på försommaren, är att välja sorter som inte behöver en kylperiod för att gro! Kan med fördel göras i växthus och sedan sättas ut i skyddat läga och plantera om i större krukor. Sätt inte ut dem i direkt sol eller där vinden slipper på.

Vintersådd i plastbackar som jag nämnde om här ovan är inte bara för grönsaker och sommarblommor, det funkar utmärkt för en hel del perenner också. Exempelvis Aklejor, borstnejlika, praktklocka, spetsmössa, stockros, lupin och vallmo m.fl. Alltså alla de som självsår sig i trädgården är givna för vintersådd.
Borstnejlikan är 2-årig, men frösår sig själv och fortsätter därför att finnas i rabatten, liksom en perenn (bara att den kan flytta på sig, på samma sätt som fingerborgsblomman). När man tittar på fröpåsen så ser man att den kan direktsås på friland i maj-juni, men även i aug-dec, den kan alltså höst- och vintersås.


En stor gemensam nämnare för all uppdrivning är ändå ljuset!
Försöker man driva upp plantor i ett rum som är för varmt och mörkt så blir de långa och klena, gäller både grönsaker och blommor. Extra viktigt med belysning är det på sådant som ska drivas upp flera månader på förhand.

Nu har jag verkligen bara skrapat på ytan, men jag hoppas att ni plockat upp något på vägen som ni kan ha nytta av när ni ska så era frön.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Cecilia S sa...

Hej! Så kul att jag hittade till din blogg genom facebook. Jag länkar gärna till dig från min blogg. Nu ska jag fortsätta titta runt här på din sida.
Trevlig helg.
Cilla♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen